Orbán kaavailee Unkariin Kiinalle uskollista jättiyliopistoa – Budapestin pormestari: "Olemme tavallaan idän suurvaltojen etulinnake EU:ssa"

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin hallinto suunnittelee rakennuttavansa Budapestiin valtaisan yliopiston, joka on Kiinan kommunistisen puolueen vankka tukija, AP uutisoi.

Yliopistoa ollaan pystyttämässä paikalle, jossa on tällä hetkellä AP:n mukaan lähinnä hylättyjä rakennuksia ja roskakasoja. Alue ei kuitenkaan ole varsinaisesti syrjässä, vaan pääkaupunki Budapestin keskustan eteläpuolella. 

Rakennuspäätös eteni reippaasti tällä viikolla kun Unkari allekirjoitti sopimuksen Shangaista käsin toimivan Fudan-yliopiston kanssa kampusalueen avaamisesta. Opintojen on tarkoitus alkaa vuonna 2024. 

Kyse on Fudanin yliopiston ensimmäisestä ulkomailla sijaitsevasta toimipisteestä ja ensimmäisestä kiinalaisesta kampuksesta Euroopan unionissa. 

Fudanin yliopisto on AP:n mukaan erittäin laadukas oppilaitos, sillä se on listattu maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Viranomaisten mukaan yliopisto kohentaakin Unkarin koulutustasoa.  

6000 opiskelijan yliopiston arvellaan myös lisäävän kiinalaisten investointien määrää Unkarissa. 

Kommunistisen puolueen maailmankuva esille

Osa unkarilaisista vaikuttajista suhtautuu kiinalaiseen kampukseen penseästi. Budapestin pormestari Gergerly Karacsony näkee yliopiston vakavana turvallisuusriskinä. 

– Vaatimuksena on, että se edustaa Kiinan kommunistisen puolueen maailmankuvaa, Karacsony sanoo. 

Kampuksen rakennuskustannusten on arvioitu olevan enemmän kuin mitä Unkari käytti maassa toissavuonna korkeakoulutuksen rahoitukseen. Hintalappu selvisi unkarilaisen Direkt36-median käsiinsä saamista dokumenteista.

Unkari rahoittaa kampuksen kustannuksista 20 prosenttia valtion budjetista ja loput kiinalaiselta pankilta saamallaan lainalla. Sekä työvoima että materiaalit tulevat pääosin kiinasta. 

– Mikä tahansa arvostettu yliopisto avaisi kampuksen tänne, jos unkarilaiset veronmaksajat maksaisivat kaiken, Karacsony toteaa. 

Unkarin välit EU:n ovat heikentyneet viime vuosina. Valtio onkin suunnannut katseensa itään. Tavoitteena on vahvistaa taloudellista ja diplomaattista yhteistyötä esimerkiksi Kiinan, Venäjän ja Turkin kanssa. 

– Olemme tavallaan idän suurvaltojen etulinnake Euroopan unionissa, Karacsony arvioi. 

Unkari ja Puola jarruttavat EU:n elvytysrahastoa 7:44
Unkari ja Puola jarruttivat EU:n elvytysrahastoa viime vuoden lopulla.


Lue myös:

    Uusimmat