Haavisto toivoo EU-mailta yhtenäistä linjaa Kiinan suhteen – Unkarin ja Kiinan lähentyvät suhteet huolestuttavat unionia

Unkarin ulkoministeri väittää, että koronatilastoja vääristellään poliittisista syistä 1:51
Unkarin ulkoministeri väittää, että koronatilastoja vääristellään poliittisista syistä.

Euroopan unionin ja Kiinan heikentyvät suhteet ovat jälleen tapetilla. Kiina nousi esiin myös yhtenä puheenaiheena, kun Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto vieraili Helsingissä keskiviikkona.

Szijjartoa isännöinyt ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää tärkeänä, että EU-mailla olisi yhtenäinen linja Kiinan suhteen.

Lehdistötilaisuudessa hän nosti esiin huolestuttavan kehityksen esimerkiksi Hongkongin ja Xinjiangin ihmisoikeustilanteissa.

Haaviston mukaan EU:n yhteinen rintama olisi tärkeää myös ilmastokysymyksissä. Hän toivoo, että Glasgow'n tulevassa ilmastokokouksessa saataisiin varmistettua, että Kiina kantaisi täyden vastuunsa ilmastokysymyksistä.

EU asetti maaliskuussa Kiinalle pakotteita Xinjiangin uiguureihin ja muihin muslimivähemmistöihin kohdistuvan vainon vuoksi. Kiina asetti vastineeksi omia pakotteitaan EU:n edustajille.

Unkari haluaisi "pragmaattisen" suhteen Kiinaan

Ulkoministeri Szijjarto kommentoi, että EU:n Kiina-suhteessa pitäisi olla vähemmän tekopyhyyttä.

– Meidän kokemuksemme on, että kovaäänisimmät Kiina-kriitikot ovat niitä, jotka tekevät samalla eniten kauppaa Kiinan kanssa, Szijjarto sanoi.

Szijjarton mukaan Unkari haluaisi "pragmaattisemman" suhteen EU:n ja Kiinan välillä.

Unkarin hallinnon lähentyvät suhteet Kiinaan ovat kuitenkin herättäneet huolta muualla EU:ssa.

Unkari esimerkiksi kaavailee kiinalaisen Fudan-yliopiston kampuksen rakentamista lainarahalla Budapestiin.

Tutkivaan journalismiin keskittyneen unkarilaisen Direkt36-julkaisun haltuunsa saamien tietojen mukaan kampus olisi tarkoitus rahoittaa suurimmaksi osaksi Kiinalta saatavalla lainalla, joka olisi noin 1,3 miljardia euroa.

Direkt36:n mukaan kiinalainen rakennusyhtiö olisi myös jo korvamerkitty hankkeen urakoitsijaksi ilman kilpailutusta.

Tällä viikolla EU ilmoitti keskeyttävänsä Kiinan kanssa solmitun suuren investointisopimuksen ratifioinnin, vedoten juuri suhteiden heikkoon tilaan. Sopimuksen olisi ollut määrä laajentaa eurooppalaisten yritysten pääsyä Kiinan markkinoille.

Lue myös:

    Uusimmat