Opposition poliitikot lataavat suorat mielipiteensä Uniper-kiistasta – "Normaalissa länsieurooppalaisessa maassa Tuppurainen olisi historiaa"

SuomiAreenan puoluepäivä: Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset 19:27
SuomiAreenan puoluepäivä: Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset

Uniperia ja mahdollisesti Suomea kohtaava miljardilasku olisi Perussuomalaisten puoluesihteerin Arto Luukkaisen ja Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajan Tiina Tuomelan mielestä erittäin suuri ongelma.

– Kyseessä on Suomen taloushistorian hirvittävin verilöyly, Luukkainen luonnehti asiaa SuomiAreena -keskustelussa Porissa.

Fortumin tytäryhtiö saksalainen Uniper on pahoissa vaikeuksissa, koska kaasun tuonti Venäjältä on keskeytynyt ja kaasun hinta on noussut. Nyt nämä vaikeudet ovat vaarassa jäädä Suomen maksettaviksi, sillä Suomen valtio on Fortumin pääomistaja.

Sekä Luukkainen että Tuomela olivat samaa mieltä, että Suomen hallitus ei saa antaa Saksalle periksi.

– Peräänkuulutan hallituksen vastuuta. Heidän on tehtävä Saksalle selväksi, että me emme ole maksumiehinä tässä, Tuomela sanoi.

– Tässä on kyseessä kansallisen edun huomioon ottamisesta, jonka pitäisi olla kaikessa itsestäänselvää, Luukkainen sanoo.

"Pääministerin olisi ollut pakko lopettaa tämä rokkailukesä ja Kim Kardashian -elämä"

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on lähdössä torstaina Saksaan neuvottelemaan Uniperin tilanteesta. Tuppuraisen vastuulla on ollut esimerkiksi Fortumin toiminnan valvonta.

Perussuomalaisten Luukkainen kommentoi Tuppuraisen sekä pääministeri Sanna Marinin toimintaa SuomiAreena -keskustelussa.

 – Jos eläisimme normaalissa länsieurooppalaisessa maassa, Tuppurainen olisi historiaa ja pääministerin olisi ollut pakko lopettaa tämä rokkailukesä sekä Kim Kardashian -elämä, ja tulla tekemään sitä mihin hänet oli valittu, eli pääministerin työtä, Luukkainen sanoo.

– Tämä olisi kuin kolminkertaiset sotakorvaukset, tai että me tuhoaisimme Suomen ilmavoimat kahteen kertaan.

Luukkainen tahtoo Suomen luopuvan hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä

Keskustelussa puhuttiin myös esimerkiksi bensan ja polttoaineen kohonneesta hinnasta.

Kristillisdemokraattien Tuomelan mielestä hallituksen pitäisi perua polttoaineverojen korotukset.

– Minun kahdeksankymppiset vanhempani pelkäävät, miten he selviävät ensi talvesta, Tuomela sanoi.

Suomen pitäisi Luukkaisen mukaan luopua tavoitteesta pyrkiä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteesta ei tarvitse luopua kokonaan, mutta se voitaisiin laittaa hyllylle kymmeneksi vuodeksi.

Polttoaineiden hinnannousun taustalla ei ole Luukkaisen mielestä Ukrainan tilanne, vaan vihreä siirtymä ja hallituksen politiikka.

– Vihreä siirtymä tarkoittaa tavalliselle kansalaiselle kurjistumista.

Lue myös:

    Uusimmat