Oppositiolta jälleen mielenosoituksia Moskovassa – aiempina viikonloppuina joukkopidätyksiä

Venäjällä oppositiomielenosoittajien on määrä lähteä tänään jälleen Moskovan kaduille vaatimaan vapaita ja reiluja vaaleja.

Ihmiset ovat olleet kaduilla vastustamassa päätöstä sulkea oppositioehdokkaat Moskovan paikallisvaalien ulkopuolelle. Mielenosoituksille ei ole ollut viranomaisten lupaa.

Kaksi viikkoa sitten poliisi pidätti Moskovassa mielenosoitusten vuoksi lähes 1 400 ja viime viikonloppunakin vielä yli 800 ihmistä. Poliisi on myös pidättänyt viime viikkojen aikana mielenosoituksia järjestämässä olleita opposition nimekkäitä aktivisteja.

Moskovassa on pidätetty muun muassa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, joka istuu parhaillaan vankilassa 30 päivän vankeustuomion vuoksi. Viranomaiset avasivat viime lauantaina myös rahanpesututkinnan Navalnyin korruptionvastaisesta säätiöstä.

Viime viikonlopun mielenosoitusten yhteydessä pidätettiin myös tunnettu aktivisti Ljubov Sobol. Hän oli tuolloin yli 20 päivää kestäneen nälkälakkonsa vuoksi hyvin heikossa kunnossa. Kävelemiseen tukea tarvitsevaa Sobolia tuli pidättämään brittilehti Independentin mukaan arviolta 15 mellakkapoliisia.

Saksa ja Ranska tuomitsivat alkuviikosta Venäjän poliisin toiminnan Moskovan viime lauantaina järjestetyn mielenosoituksen hajottamisessa.

– Se rikkoo Venäjän kansainvälisiä velvoitteita ja asettaa erittäin kyseenalaiseksi oikeuden vapaisiin ja reiluihin vaaleihin, Saksan hallitus sanoi maanantaina.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja