Oppositiojohtajia katoaa Valko-Venäjällä: "Ja taas joku tuntematon henkilö soittaa ovikelloa"

Paine Valko-Venäjää kohtaan kasvaa – näin paikalliset kertovat kaaoksesta pääkaupunki Minskissä 4:02
Paine Valko-Venäjää kohtaan kasvaa – näin paikalliset kertovat kaaoksesta pääkaupunki Minskissä.

Valko-Venäjän opposition perustaman koordinaationeuvoston johto on hävitä olemattomiin. Heti aamusta neuvoston puheenjohtajistoon kuuluva Maksim Znak jäi saapumatta Zoom-palaveriin, ja pian naamioituneiden miesten nähtiin vievän häntä tuntemattomaan paikkaan.

Juuri ennen sieppaustaan Maksim Znak ehti lähettää viestin "maskeja", minkä jälkeen puhelimeen ei enää saatu yhteyttä.

Nobel-kirjailija Svjatlana Aleksijevitsh kirjoitti hetkeä myöhemmin kirjailijoiden sanavapausjärjestön Penin sivulla olevansa nyt viimeinen neuvoston johdosta, joka ei ole vankilassa tai maanpaossa. 

Kirjoitus päättyi pahaenteisesti:

– Ja taas joku tuntematon henkilö soittaa ovikelloa.

Kun tiedot Aleksijevitshin asunnon lähellä liikkuvista naamioidusta miehistä levisivät, kirjailijan asunnolle kiirehti Minskissä niin toimittajia kuin EU-maiden diplomaatteja muun muassa Ruotsista, Liettuasta ja Romaniasta. 

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde jakoi Twitterissä kuvan diplomaattijoukon ympäröimästä kirjailijasta tämän kotona.

Aleksijevitsh on pitänyt tähän saakka melko matalaa profiilia, mutta tänään hän piti lennosta pienen lehdistötilaisuuden rappukäytävään ovensa eteen kokoontuneille toimittajille. Hän vakuutti opposition jatkavan työtään pidätyksistä ja karkotuksista huolimatta.

– Ei aio lähteä maasta, 72-vuotias kirjailija sanoi.

Znak ja Aleksijevitsh kuuluvat samaan puheenjohtajistoon kuin eilen Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalla pidätetty Maryia Kalesnikava. Hänen kerrottiin tänään olevan tutkintavankeudessa Minskissä. 

Kalesnikava yritettiin pakottaa pois maasta, mutta matkakumppaneidensa mukaan hän repi passinsa ja palasi väkisin Valko-Venäjän puolelle.

Myöhemmin tänään Valko-Venäjän viranomaiset ilmoittivat, että Znak ja Kalesnikava on otettu kiinni, koska heistä on meneillään kansallista turvallisuutta koskeva tutkinta.

Tsihanouskaja venäläisille: Älkää uskoko propagandaa

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka torjui venäläismedian haastattelussa ajatuksen neuvotteluista opposition koordinaationeuvoston kanssa. Neuvosto perustettiin valmistelemaan rauhanomaista vallanvaihtoa Valko-Venäjällä.

Monet länsimaat, mukaan lukien Suomi, ovat vaatineet Valko-Venäjän hallintoa vapauttamaan pidätetyt opposition jäsenet ja ryhtymään heidän kanssaan vuoropuheluun.

Presidentinvaaleissa Lukashenkan haastanut opposition Svjatlana Tsihanouskaja vetosi tänään suoraan venäläisiin, jotta poliitikkojen ei annettaisi vahingoittaa ystävällismielisten kansojen suhteita.

Hän kehotti Liettuasta lähettämässään videoviestissä venäläisiä olemaan uskomatta propagandaa ja vakuutti, etteivät Valko-Venäjän opposition protestit ole suunnattu Venäjää vastaan.

Tsihanouskaja kiitti samalla riippumattomia venäläisiä toimittajia näiden tuesta Valko-Venäjän kansan taistelulle vapauden puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat