Mainos

Opiskelijoiden masennus ja ahdistus lisääntynyt – päihteitä käytetään vähemmän

Opiskelijoiden päihteiden käyttö on vähentynyt, mutta mielenterveyden ongelmia opiskelijoilla on yhä runsaasti. Tämä käy ilmi tänään julkaistusta korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta.

Raittiiden yliopisto-opiskelijoiden osuus on tutkimuksen mukaan kaksinkertaistunut vuodesta 2000. Alkoholinkäyttö on vähentynyt etenkin miehillä.

Sekä päivittäinen että satunnainen tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan käyttö on vähitellen yleistynyt. 

Vastanneista vain kaksi kolmasosaa koki henkisen hyvinvointinsa hyväksi tai erittäin hyväksi. Diagnosoidun masennuksen ja ahdistuneisuushäiriöiden osuus on lisääntynyt merkittävästi vuodesta 2000.

Yleisimpiä ongelmia olivat jatkuvan ylirasituksen kokeminen, itsensä kokeminen onnettomaksi ja masentuneeksi sekä valvominen huolten takia. Stressiä aiheuttivat esiintyminen ja vaikeus saada otetta opiskelusta.

Terveystutkimuksen on tehnyt Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS). Kohderyhmänä olivat alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat. 

Tutkimus tehtiin nyt viidettä kertaa, ensimmäinen näistä vuonna 2000. Ammattikorkeakouluopiskelijat ovat olleet mukana vuodesta 2008 eli kolmessa viimeisessä tutkimuksessa.

YTHS:n mukaan tutkitun ajankohtaisen tiedon tarve korostuu muun muassa meneillään olevassa sote-uudistuksessa, joka vaikuttaa korkeakouluopiskelijoiden terveyspalvelujen järjestämiseen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja