Mainos

Kevät on opiskelijoille raskasta aikaa – Sairaslomat lisääntyvät suorituspaineiden mukana

Opiskelijoiden sairaslomat ja nuorten suorituspaineet lisääntyvät keväisin. Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) mielenterveystyön johtavan ylilääkärin Pauli Tossavaisen mukaan syynä ovat opiskelijoiden talvella ilmaantuneet mielenterveysongelmat.

– Opiskelija on voinut huomata talvikauden aikana, että ei selviydy opinnoista, ja ennakoi, että ei selviydy myöskään kesätöistä eikä pysty niitä edes hakemaan, kertoo Tossavainen.

Raskas kevään aika on havaittavissa Suomen Punaisen Ristin (SPR) nuorten turvatalotoiminnassa. SPR:n turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpään mukaan keväiset suorituspaineet vaikuttavat myös nuorten vanhempiin.

– Suorituspaineiden ja aikataulupaineiden lisääntyminen näkyy keväällä tähän aikaan erityisesti nuorilla, jotka ovat saamassa ratkaisevia arvosanoja, kuten esimerkiksi ysiluokan päättötodistuksen. Myös vanhemmat saattavat olla yhtä lailla paineistettuja eivätkä jaksa välttämättä tukea nuoria samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Mielenterveyden useat ulottuvuudet

Mielenterveysongelmien syntyyn vaikuttavat yksilölliset, biologiset ja ympäristölliset tekijät, ja siksi niiden hoidossa pitää huomioida potilaan elämäntilanne kokonaisuudessaan. YTHS:llä potilaan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun mahdollistaa vahva yhteys oppilaitokseen.

– Mielenterveyspalvelu, joka ei ole tekemisissä opiskeluympäristön kanssa, saattaa pitää opiskelijan mielenterveyshäiriötä lievänä hoidettavaksi tai hoitaa pelkästään sitä selvittämättä riittävästi taustaa, sanoo Tossavainen.

YTHS:n helmikuussa julkaistusta Terveystutkimuksesta käy ilmi diagnosoidun masennuksen ja ahdistushäiriöiden lisääntyneen alle 35-vuotiaiden korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa huomattavasti 2000-luvun alusta lähtien. Tossavainen arvelee kasvun johtuvan useista eri tekijöistä.

– Ehkä vahvin syy on se, että tällä hetkellä opiskelijat hakeutuvat palveluihin huomattavasti useammin kuin aikaisemmin eli mielenterveyspotilaaksi stigmatisoitumisen pelko vaikuttaisi vähenneen, pohtii Tossavainen. 

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.