Opiskelijat kehittivät koronalaskurin: Näyttää konkreettisesti, kuinka monta elämää voit pelastaa pysymällä kotona

8:24
Video: Koronaviruksen oireiden vakavuus voi riippua veriryhmästä – professori kertoo, mihin tutkimustulos perustuu

Tämä ohje on kuultu viime viikkoina useaan otteeseen: ”Pysykää kotona”. Ohje ei ole turha, sillä sitä noudattamalla jokainen ihminen voi ehkäistä koronaviruksen leviämistä ja samalla sen aiheuttamia ihmishenkien menetyksiä.

Kaksi puolalaista tohtorikoulutettavaa on kehittänyt koronalaskurin, joka näyttää matemaattisten mallinnusten avulla, kuinka paljon tartuntoja jokainen voi laskennallisesti ehkäistä pysymällä yksinkertaisesti kotona ja välttämällä turhia kontakteja. 

Laskuri havainnollistaa, kuinka paljon yksittäinen ihminen voi vaikuttaa asioihin koronakriisin keskellä. Laskurissa voi kokeilla taudin eri osatekijöiden muuttamista ja eristäytymisen tasoa. Siinä voi kokeilla, miten hallituksen päätökset rajoittamistoimista epidemian eri vaiheissa vaikuttavat taudin kulkuun.

Kokeilemalla huomaa myös, että henkilökohtaisella eritäytymisellä on suuri vaikutus taudin leviämisen ehkäisyssä.

Laskurin mukaan täydellisellä eristäytymisellä (jolloin ulkona käydään hankkimassa vain välttämättömät tarpeet) henkilö voi tartuttaa 30 päivän aikana kuusi ihmistä. Ilman minkäänlaista eristäytymistä tartuntamäärä olisi 30 päivässä 405 ihmistä. Laskelmien mukaan täydellisellä eristäytymisellä voisi pelastaa 14 ihmishenkeä.

On syytä painottaa, että kyseessä ei ole virallisen tahon antama laskuri. Sen tarkoitus on ainoastaan havainnollistaa sitä, minkä takia ihmisiä kehotetaan välttämään korntakteja koronaviruspandemian aikana.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja