Opiskelijajärjestöt: Esitetyt leikkaukset kohtuuttomia

Opiskelijajärjestöt pitävät opintotukeen esitettyjä leikkauksia kohtuuttoman suurina.

Nuoret opiskelijat ovat jo nyt syvästi pienituloinen väestöryhmä, ja esitys laskisi opiskelijalle käteen jäävän sosiaaliturvan tasoa lähes sadalla eurolla kuukaudessa, toteavat Suomen opiskelijakuntien liitto Samok ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL yhteisessä kannanotossaan.

Selvitysmies: Opintotukeen raju leikkaus – opiskelijat pitävät leikkauksia kohtuuttomina 1:00

Opiskelijajärjestöt ovat huolissaan myös siitä, että opintotuen lainapainotteisuuden lisääminen lisää yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja vähentää köyhimpien perheiden lasten hakeutumista korkeakoulutukseen.

– Jo nykyisellään köyhimpien perheiden lapset hakeutuvat opiskelemaan lyhyempiin tutkinto-ohjelmiin lähelle kotipaikkakuntaa ja välttävät lainan ottoa merkittävästi enemmän kuin sellaiset opiskelijat, joiden sosioekonominen tausta on keskivertoa korkeampi, painottaa SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen.

Järjestöjen mukaan hallitus tuntuu hylänneen ajatuksen siitä, että osaamiseen ja koulutukseen panostaminen ovat avaimia vauraampaan ja hyvinvoivaan yhteiskuntaan. Kyse ei ole pelkästään rahasta, kyse on arvovalinnoista, ne muistuttavat.

 

Lue myös:

    Uusimmat