Opiskelijajärjestöt lyttäävät esityksen kimppakämppien asumistuesta: Esitys leikkaisi pienituloisilta

Opiskelijajärjestöt antavat kylmäkiskoista palautetta suunnitelmille muuttaa asumistukisääntöjä kimppakämppien ja alivuokralaisasuntojen osalta. Muutoksista sovittiin budjettiriihessä, koska asumistuen edellinen uudistus jätti järjestelmään ongelmia.

Ehdotukseen sisältyy myös esitys, että enimmäisasumismenoja tarkistettaisiin vuoden 2019 alusta lähtien vuokraindeksin sijasta elinkustannusindeksin muutoksen perusteella.

Matalan inflaation oloissa elinkustannusindeksi on noussut varsin hitaasti viime vuosina, kun taas vuokrat ovat erityisesti kaupungeissa laukanneet selvästi nopeammin.

Ympäristöministeriö huomauttaa lausunnossaan, että tämä voi tuottaa ongelmia pienituloisille, erityisesti alueilla, missä vuokrat nousevat nopeasti ja opiskelijat ovat mukana kilpailemassa pienistä ja edullisista asunnoista.

Myös Kuntaliitto on epäileväinen ja arvioi, että muutos voi johtaa toimeentulomenojen kasvuun. Kuntaliiton mukaan ehdotettu osa-asunnon enimmäisasumismeno voi ohjata opiskelijoita asumaan vielä arvioituakin kalliimmin, koska mahdollinen tukitaso on korkeampi.

Suomen ylioppilaskuntien liitto toteaa lausunnossaan pitävänsä uutta esitystä epäonnistuneena. Esitys leikkaisi erityisesti pienituloisten ja keskimääräistä matalampia vuokria maksavien kimppa- ja soluasujien asumistukea.

Suomen opiskelijakuntien liitto Samok arvioi, ettei esityksellä todennäköisesti saavuteta tavoitetta vähentää kannustinloukkuja.

Lue myös:

    Uusimmat