Opiskelijajärjestöt tyrmäävät suomalaisten opiskelijoiden korkeakoulumaksut – "Yhdenvertaisuusasia"

Sekä Suomen opiskelijakuntien liitto, SAMOK, että Suomen ylioppilaskuntien liitto, SYL, vastustavat Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ehdotusta alkaa periä lukukausimaksuja suomalaisilta korkeakouluopiskelijoilta.

SYL ja SAMOK ovat yhtä mieltä siitä, että korkeakoulujen lukukausimaksut uhkaisivat opintojen tasa-arvoisuutta. SYL uskoo maksujen nostavan ihmisten kynnystä hakeutua korkeakouluopintoihin.

– Ehdottomasti vastustamme edelleen lukukausimaksuja. Mielestämme tämä on aidosti yhdenvertaisuus asia. Ilmainen koulutus on asia, joka on luonut suomalaisesta korkeakoulujärjestelmästä niin tasa-arvoisen, mitä se tällä hetkellä on, SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme toteaa.

– Erityisesti kynnys hakeutua korkeakoulutuksen pariin olisi huomattavasti korkeampi. Opiskelijat ottavat tälläkin hetkellä merkittäviä määriä lainoja ja tämän myötä lainoja pitäisi ottaa lukukausimaksuja varten entistä enemmän, Lumme lisää.

Myös SAMOK pitää maksullista korkeakoulutusta uhkana Suomen menestykselle.

– Suomen menestyksen takaaminen on nimenomaan korkeakouluosaaminen ja sille ei pitäisi asettaa minkäänlaisia esteitä. Näemme, että lukukausimaksut eriarvostaisivat sekä korkeakouluja että opiskelijoita, SAMOK:n puheenjohtaja Anni Koivisto kommentoi.

Etlan ehdotuksen mukaan korkeakoulujen lukukausimaksut nopeuttaisivat korkeakouluopiskelijoiden valmistumista. SAMOK kuitenkin toteaa, että lainarahalla opiskelun vaikutus olisi todennäköisesti päinvastainen.

– Ehdotuksessa todetaan, että lukukausimaksut nopeuttaisivat valmistumista. Me näemme, että muutos lisäisi entisestään opintojen aikaista työntekoa ja sitä kautta hidastaisi valmistumista. Oikea ratkaisu valmistumisen nopeuttamiseksi olisi opintotukijärjestelmä, joka kannustaisi opiskelemaan, eikä käymään töissä, Koivisto lisää.

Lue myös:

    Uusimmat