Opiskelija nukkui viikon putkeen bileillan jälkeen, ei herännyt edes vessaan – syyksi paljastui harvinainen sairaus

10:55

Brittinainen kärsii harvinaisesta Kleine-Levin oireyhtymästä, joka saa hänet vaipumaan uneen jopa useiksi päiviksi kerrallaan. Naisen tarinan kertovat The Sun ja LadBible.

Onko unettomuus jo suomalaisten uusi kansantauti? Millaisia riskejä siihen liittyy? Katso yllä oleva video!

Walesilainen Hermione Cox-Denning, 18, alkoi kolme vuotta sitten saada yhtäkkisiä väsymyksen puuskia. Naisen kokema uneliaisuus oli kuitenkin selkeästi vakavampaa kuin tavallinen väsymys.

Hermione saattoi nukkua useita päiviä putkeen. Erään bileillan, johon kuului alkoholia, jälkeen nuori nainen nukkui jopa viikon putkeen – heräämättä edes vessaan, juomaan tai syömään.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Muistini ensimmäisestä kohtauksesta on sumea. Muistan vain heränneeni muutamaksi minuutiksi tuntien ja tuntien nukkumisen välissä ankeana ja hämmentyneenä. Mieleni oli niin hämmentynyt – en pystynyt puhumaan kenellekään koko viikkoon, koska vain jatkoin nukkumista, Hermione muistelee.

– Luulen, että monet ystävistäni olivat huolissaan, koska olin "kadonnut".

Arveltiin flunssaksi ja mielenterveysongelmiksi

Hermionen vanhemmat ajattelivat, että kyseessä oli vain flunssa. Kun samanlaiset päiviä kestäneet nukkumiskohtaukset kuitenkin toistuivat, vanhemmat veivät tytön lääkäriin.

– Siinä vaiheessa olin todella huolissani. Minulta jäi väliin paljon koulutunteja. Toivoin todella korkeita arvosanoja, enkä halunnut niiden tippuvan, Hermione sanoo.

Lääkärit olivat hämmentyneitä ja arvelivat sairauden syyksi ensin masennusta ja mielenterveysongelmia. Vasta parin vuoden sairastamisen jälkeen selvisi, että kyseessä oli harvinainen neurologinen sairaus.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Hermionella todettiin tämän vuoden keväänä Kleine-Levin syndrooma, jota kutsutaan kansankielisemmin myös nimellä "Prinsessa Ruususen syndrooma".

Vaikeuttaa elämää

Hermione oli helpottunut, että oudot oireet saivat vihdoin selityksen, mutta heti myös huolestunut hoidosta. Nuori nainen oli oppinut, että erityisesti runsas alkoholin käyttö saattaa laukaista kohtaukset, mutta stressillä tai ruokavaliolla ei ollut merkitystä.

Kleine-Levin syndroomaa sairastava kärsii jaksoittaisesta liikaunisuudesta, joka vuorottelee normaalien vireystilajaksojen kanssa. Liikaunisuuden jaksoissa potilas saattaa nukkua jopa 18 tuntia vuorokaudessa.

Syytä Kleine-Levin syndroomaan ei tiedetä, mutta taustalla voi joskus olla limbinen enkefaliitti tai virustauti. Lähde: Helsingin Uniklinikka

– Ne olivat täysin sattumanvaraisia ja satunnaisia, hän selittää.

Lääkärien mukaan kohtaukset yleensä vähenevät Kleine-Levin oireyhtymän potilailla vanhemmiten, ja Hermione toivoo myös itselleen samaa.

Lukiosta valmistunut nainen pelkää harvinaisen sairauden vaikeuttavan merkittävästi hänen elämäänsä, sillä työpaikan saaminen ja opiskeluihin hakeminen voi vaikeutua. Nyt Hermione suunnittelee välivuotta, mutta joistakin matkailu-unelmista hän on jo joutunut luopumaan.

– Haluaisin lopulta opiskella eläinlääketiedettä. Suunnitelmani on kuitenkin pysyä lähellä kotia. Saan edelleen kohtauksiani säännöllisesti, Hermione kertoo.

Lähteet: The SunLadBible

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja