Opiskelija luki tekoälyn avulla 40 000 dollarin arvoisen sanan Vesuviuksen hautaamasta hiiltyneestä papyruskääröstä

21-vuotias opiskelija on voittanut 40 000 dollarin palkkion käytettyään tekoälyä 2 000 vuotta vanhan papyruskäärön lukemiseen. 

Business Insider India kertoo, että Luke Farritor onnistui lukemaan kääröstä yhden sanan. Suoritus oli huikea, sillä kyseinen käärö on peräisin muinaisesta Herculaneumin kaupungista, joka hautautui tulivuori Vesuviuksen purkauksessa. Käärö oli hiiltynyt karrelle purkauksen aiheuttamassa kuumuudessa ja jäänyt maan uumeniin. Kääröä ei voi edes avata, sillä se tuhoutuisi samalla.

Farritor oli ottanut osaa Vesuvius Challenge -kisaan, jossa modernia teknologiaa hyödyntäville ihmisille tarjotaan palkkioita Vesuviuksen hautaamien muinaisten papyrus-rullien salojen paljastamisesta.

Herculaneumin rullan lukemiseen hyödynnettiin röntgenkuvaamista ja koneoppimista. Kentuckyn yliopisto rekrytoi ihmisiä erottamaan tekoälyn avulla sanoja papyrus-rullasta otetuista röntgenkuvista. Farritor oli ensimmäinen, joka onnistui lukemaan sanan hiiltyneestä nyytistä.

– Näin kirjaimia ja pillastuin totaalisesti. Melkein kaaduin ja itkin, Farritor kertoo tuntemuksistaan, kun hän näki materiaalista ensimmäiset kirjaimet.

Farritorin bongaama sana suomentuu karkeasti muotoon: ”Purppuraisia liinoja”. Tutkijoiden täytyy nyt paljastaa kääröstä lisää sanoja, jotta sanat saavat kontekstin.

Lue myös:

    Uusimmat