Mainos

Opiskelija kituuttaa alle tonnilla kuukaudessa

Yksin asuvat nuoret ovat Suomen pienituloisin väestöryhmä. Tilastokeskuksen mukaan opiskelijatalouksiin kuuluvista yli 80 prosenttia jäi toissa vuonna pienituloisuusrajan alapuolelle.

Taideteollisessa korkeakoulussa taidekasvatusta opiskeleva Elina Gyldén kokee, että se rahamäärä joka kuukaudessa tukien jälkeen jää käytettäväksi on liian pieni nykyisiin hintoihin nähden.

- Eipä sitä hirveästi rahaa jää opintotukien jälkeen. Vuokran jälkeen jäljelle jäävästä sadasta eurosta pitää kuitenkin maksaa puhelinlaskut, bussiliput ja ruokaakin on ihmisen saatava.

Tukien pienuus pakottaa monet opiskelijat työskentelemään opintojen ohessa.

- Onhan se toimeentulo jatkuva stressin aihe, kun ei saa rauhassa keskittyä siihen mitä on ikään kuin täysipäiväisesti tekemässä, vaan samaan aikaan pitää pyörittää kaikenmaailman muita työprojekteja, kertoo Gyldén.

Toiseksi suurin köyhyysriski on pitkäaikaistyöttömien talouksissa asuvilla.

Pienituloisuuden raja on noussut yleisen tulotason mukana. Toissa vuonna se oli yhden hengen taloudessa noin tuhat euroa kuukaudessa.

Kaikkiaan Suomessa oli toissa vuonna 650 000 pienituloiseksi luokiteltua, joka on yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 1993.

Työttömyys lisää pienituloisuuden riskiä. Työssä käyvistä vain neljä sadasta jää pienituloisuusrajan alapuolelle. Sen ijaan niissä talouksissa, joiden yksikään jäsen ei käy työssä, pienituloisuuden riski on kymmenkertainen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.