Opi oikea järjestys – näin keittiö siivotaan perusteellisesti

Pähkäiletkö missä järjestyksessä keittiö olisi järkevintä siivota, vai kaipaatko selkeää ohjenuoraa? Poimi vinkit.

Perusteellinen keittiönsiivous onnistuu vaivattomasti, kunhan teet asiat oikeassa järjestyksessä. RealSimplen vinkit eivät sekoita päätäsi, vaikka pyöritkin ympyrää. 

Voit käyttää puhdistukseen mieleistäsi puhdistusainetta, mutta suosittelen etikan, ruokasoodan ja sitruunan käyttöä - näin vältät vahingolliset kemikaalit ja luonto kiittää.

1. Puhdista työtasoilta kaikki sinne kuulumattomat tavarat.

2. Täytä lavuaari kuumalla vedellä ja lisää pari puserrusta astianpesuainetta tai ripaus ruokasoodaa. Laita likoamista tarvitsevat tavarat lavuaariin: Mikron lautanen, vihanneslokerot, pinttyneet kattilat jne.

3. Tyhjennä jääkaappi vanhoista ruokatuotteista. Heitä pois pilaantuneet tuotteet ja laita likaiset säilytysrasiat lavuaariin likoamaan. Pyyhi hyllyt ylhäältä alas talouspaperilla tai rätillä, jossa on etikkaa.

4. Pyyhi pölyt. Aloita ylähyllyiltä ja -tasoilta, jotta pöly ja lika tippuvat alas lattialle, mistä se on helppo lakaista lopuksi. Aloita lavuaarin päältä ja kierrä huone. Älä unohda jääkaapin päällystä.

5. Puhdista mikro: Leikkaa sitruunasta ohuita viipaleita ja laita ne mikronkestävään kulhoon. Täytä kulho kuumalla vedellä ja lämmitä sitä mikrossa kovalla teholla minuutin verran. Sitruunan happo tappaa bakteereja samalla kun kuumuus toimii ilmankostuttimen tavoin. Kuumennuksen jälkeen pyyhi mikroaaltouuni liinan avulla.

6. Puhdista yläkaapit ja seinät. Pyyhi kaappien ovet ja ovenkahvat, valokatkaisijat, koukut ja muut.

7. Puhdista liesi: Tee ruokasoodasta ja vedestä tahna, yksi osa vettä ja kolme osaa soodaa. Levitä tahna lieden pinttymien päälle ja anna vaikuttaa kymmenisen minuuttia. 

8. Täytä tiskikone, muista lisätä myös likoamassa olevat astiat, tai tiskaa käsin. Älä kuitenkaan vielä tyhjennä lavuaaria saippuavedestä, jos silmiisi sattuisi vielä osumaan tiskausta tarvitsevia astioita.

9. Palaa lieden pariin ja pyyhi se kostealla rätillä. Lika ja murut voivat huoleti tippua lattialle, sehän imuroidaan aivan pian.

10. Puhdista kahvinkeitin, paahdin ja muut pienet keittiökoneet pyyhkimällä pinnat esimerkiksi etikalla. Puhdista paahtimen murukeräin.

11. Puhdista työtasot pienin pyörivin liikkein valitsemallasi puhdistusaineella. Voit myös ripotella ruokasoodaa tasolle ja pyyhkiä kostealla rätillä.

12. Puhdista jääkaapin ovet, astianpesukoneen etumus ja hellan säätimet ja uunin luukku.

13. Pyyhi alakaappien ovet, hyllyt ja laatikot.

14. Päästä vesi lavuaarista ja huuhtele kuumalla vedellä. Ripottele ruokasoodaa lavuaariin ja hankaa sitruunan puolikkaalla. Huuhtele. Tee sama hanalle.

15. Tyhjennä roskakori ja pese roska-astia ennen uuden pussin laittoa.

16. Lakaise tai imuroi. Pese lattia: Aloita oveen nähden kauimmasta kulmasta.

17. Nauti putipuhtaasta keittiöstä!

Lue myös:

    Uusimmat