Opetusministeri haluaa selvityksen: Voiko lapsen rokottaminen olla ehto lapsilisän maksamiselle? – "Onko se raja ylitetty?"

Luodon tuhkarokkoepidemian uskotaan jäävän paikalliseksi 2:33

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdottaa selvitystä, voitaisiinko lapsen rokottaminen asettaa ehdoksi lapsilisän maksamiselle tai muille perhe-etuuksille.

Video: Asiantuntija uskoo Luodon tuhkarokkoepidemian jäävän paikalliseksi.

Grahn-Laasosen mukaan tämä voisi olla tapa turvata riittävä rokotekattavuus.

– Rokottamatta jättäminen ei ole yksityisasia. Jos vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiaan, ei synny laumasuojaa, joka estää taudin leviämisen ja tarttumisen vaikkapa pieniin lapsiin, jotka eivät vielä ikänsä puolesta ole ehtineet saada rokotetta, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessaan.

Vaikka valtaosa suomalaislapsista rokotetaan Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti, rokotekattavuus on paikoin alentunut huolestuttavasti, opetusministeri toteaa. Hän viittaa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tilastoihin, joiden mukaan tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen on saanut joillakin alueilla vain 75 prosenttia lapsista. Riittävä kattavuus olisi THL:n mukaan 95 prosenttia.

Grahn-Laasonen sanoo, että kattavan rokotusohjelman ansiosta vaaralliset tartuntataudit on saatu Suomesta häviämään lähes kokonaan.

– Suomen kansallinen rokotusohjelma on kattava ja suojaa erityisesti lapsia vakavilta taudeilta. Siihen valitaan sellaiset rokotteet, joiden teho ja turvallisuus on selkeästi osoitettu.

Grahn-Laasonen pitää Pohjanmaan tuhkarokkoepidemiaa esimerkkinä siitä, mitkä ovat alentuneen rokotekattavuuden riskit.

– Pakot ja velvoitteet ovat viimesijaisia, mutta onko se raja jo ylitetty, Grahn-Laasonen kysyy viitaten ehdotukseensa.

Lue myös:

    Uusimmat