Annika Saarikko väläyttää ekstralapsilisiä vanhemmille, jotka rokottavat lapsensa – "En usko, että eristämällä rokotekriittisiä yhteisöjä auttaisimme viattomia lapsia"

Leviääkö Luodon tuhkarokkotartunta? 7:17

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) väläyttää blogikirjoituksessaan ekstralapsilisien maksamista rokotettujen lasten vanhemmille.

Video: Grahn-Laasosen ehdotus rokotepakosta ei innosta asiantuntijoita – "Ei ole ollut tapana hoitaa näitä asioita pakolla"

Saarikko suhtautuu opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) tämänpäiväiseen ehdotukseen penseästi.

Grahn-Laasonen pohti, voisiko lapsen rokottamisen asettaa ehdoksi lapsilisän maksamiselle tai muille perhe-etuuksille.

Saarikko korostaa kirjoituksessaan puolustavansa rokotteiden merkitystä. Hänen mukaansa ideologinen rokotevastaisuus on harvinaista, mutta tuhoisaa.

– Ideologinen rokotusvastaisuus on usein osa laajempaa maailmankatsomuksellista vakaumusta. Siihen kytkeytyy ehkä omat kokemukset rokotushaitoista tai pyrkimys elää mahdollisimman luonnonmukaisesti, ilman ”vieraita aineita” kehossa, Saarikko kirjoittaa.

Ministeri tuomitsee jyrkästi muun muassa rokotteiden kuvitteellisista tai suuresti liioitelluista vaaroista kertovien kirjojen tai esimerkiksi hopeaveden myynnin.

"Kepin sijasta porkkana toimii monesti paremmin"

Saarikon mukaan Suomen laissa on aiemmin ollut rokotepakko isorokkoa vastaan. Pakon hyödyllisyydestä ei kuitenkaan eri maiden esimerkkien perusteella ole aukotonta näyttöä.

– En usko, että eristämällä rokotekriittisiä yhteisöjä yhä syvemmin ja synkemmin vain omaan kuplaansa auttaisimme niitä viattomia lapsia, joita vanhempien rokotevastaisuus valintana eniten koskee, Saarikko toteaa.

Saarikon mukaan Grahn-Laasosen ehdottama lapsilisien rajaaminen rokoteperusteisesti olisi myös oikeudellisesti hankalaa.

– Lapsilisän heikennyksen sijaan ajattelen, että fiksumpi tapa olisi tarjota vaikkapa kuukauden ekstralisä niille perheille, jotka ovat lapsen kouluikään mennessä huolehtineet perusrokotukset kuntoon. Kepin sijasta porkkana toimii monesti paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat