Mainos

Opetusministeri ei suostu kertomaan, olisiko maksuton toisen asteen koulutus realistinen – hintalappu 100 miljoonaa

5:45

Suomessa jokaisella nuorella täytyy olla mahdollisuus opiskella niin pitkälle kuin rahkeet riittävät perheen varallisuudesta riippumatta, totesi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) illan Kymmenen Uutisissa.

Opetusministeri ei suostunut useasta kysymyskerrasta huolimatta ottamaan kantaa, olisiko toisen asteen maksuton koulutus hänen mielestään realistinen vaihtoehto.

Sanni Grahn-Laasosen mukaan maksuton toinen aste maksaisi sata miljoonaa euroa tai enemmän vuodessa, minkä vuoksi ministeriössä selvitetään kahta eri vaihtoehtoa. Selvityksen tarkoituksena on antaa seuraavalle hallituksella eväitä ratkaisun tekemiseen.

Toinen vaihtoehto olisi maksuton toinen aste. Toisessa mallissa luotaisiin ”täsmätoimia auttamaan nuoria, joilla on vaikeuksia opiskelun rahoittamisessa.

Tuoreen nuorisobarometrin mukaan puolet koulutuksen ulkopuolelle jäävistä nuorista sanoo syyksi nimenomaan rahanpuutteen.

Ministeri ei suostunut paljastamaan, millaisin täsmätoimin opiskelun hinnan kanssa painiskelevia nuoria tai perheitä voitaisiin auttaa. Hän korosti useaan kertaan, että asioita selvitetään.

– Esimerkiksi pitäisin sitä tärkeänä, että nostaisimme uuteen arvoon koulukirjastot, kierrätettäisiin materiaaleja ja että löytyisi varmistus siihen, että meillä turvaverkko pitää jokaisen nuoren kohdalla, että keneltäkään ei jää opinnot kesken, ministeri vastasi.

Ministeri sanoi, että Pelastakaa Lapset ry:n arvioiden mukaan reilut 12 prosenttia nuorista ja perheistä on vaikeuksissa opintoihin liittyvien maksujen takia. 

– Valitettavasti tilanne on se, etteivät meidän turvaverkkomme ole riittäviä.

Katso ministerin koko haastattelu jutun videolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.