Mainos

Lukion ja ammattikoulun kustannuksissa suuri ero – toisen asteen opinnoista toivotaan keveämpiä opiskelijan kukkarolle

Ammatillisesta koulutuksesta ja lukio-opinnoista pyritään tekemään kokonaisuudessaan halvempia opiskelijoille.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kehotti tammikuussa pohtimaan keinoja, joilla syrjäytymisvaarassa olevia nuoria voitaisiin tukea, etteivät he putoa koulutuksen ulkopuolelle kustannusten vuoksi.

Grahn-Laasonen oli tilannut selvityksen toisen asteen koulutuksen kustannuksista opiskelijoille. Opetushallitus totesi selvityksessään, että rahapula ei yleensä ole ensisijainen syy koulutuksen keskeyttämiseen.

Varattomuus ei saa olla este

Opetusministeri vaati kuitenkin lisää vastauksia ja korosti, että varattomuus ei saa olla missään tapauksessa este kouluttautumiselle.

– Tarvitsemmekin pikaisesti lisäselvityksen siitä, mitkä ovat parhaat ja vaikuttavimmat keinot tukea niitä nuoria, joille kustannukset muodostuvat syyksi keskeyttää opinnot, Grahn-Laasonen sanoi tammikuussa.

Lukio-opinnot 2500 euroa

Opetushallituksen selvityksen mukaan lukio-opinnot maksavat opiskelijalle noin 2 500 euroa, jos kannettavan tietokoneen hinnaksi arvioidaan 600 euroa.

Vastaavasti ammatillisen koulutuksen opiskelijalle koituviksi kuluiksi arvioidaan joitain satoja euroja, mutta ne vaihtelevat riippuen alasta ja tutkinnosta.

Selvityksessä todetaan, että olemassa oleva tukijärjestelmä auttaa opiskelijoita kattamaan kuluja. Lisäksi käy ilmi, että 2,8 prosentilla lukiolaisista ja 11 prosentilla ammatillisen koulutuksen 16‒19-vuotiaista opiskelijoista on opintolainaa opintojen rahoittamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.