Mainos

Opetushallitus Lännen Medialle: Koulujen aamunavausten tulisi olla kunnolla uskonnollisia

Opetushallituksen opetusneuvos kannustaa, että kouluissa pidettävät päivänavaukset olisivat avoimen uskonnollisia. Opetusneuvos Pekka Iivonen antoi asiasta haastattelun Lännen Median maakuntalehdille, muun muassa Kalevalle.

– Itse sanon aina seurakunnan, helluntaikirkon ja muiden yhteisöjen toimijoille, että kun menette pitämään päivänavausta, sen on syytä olla ihan aidosti uskonnollinen. Minusta hämäräviittaan pukeutuminen eli että sinne mennään puhumaan jotain ihan muuta, ei ole kovin älykästä, fiksua eikä oikeinkaan, Iivonen kertoo Lännen Medialle.

Kalevan mukaan uudessa perusopetuslaissa ei määrätä päivänavausten sisällöstä. Vuosi sitten tehdyssä linjauksessa todetaan, että uskonnollisia päivänavauksia saa pitää kouluissa, kunhan niistä ilmoitetaan oppilaille ja koteihin etukäteen.

Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma kertoo Lännen Medialle, että vapaus osallistua tai jättää osallistumatta aamunavauksiin ei toteudu kaikissa Suomen kouluissa. Perustuslainkin mukaan kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaiseen uskonnon harjoittamiseen.

– Onhan se erikoista siihen nähden, että itse uskontotunnilla ei saa olla mitään tunnustuksellisuuteen liittyvää. Mutta näin minäkin olen ymmärtänyt, että jos kaikki tietävät uskonnollisen tilaisuuden luonteen etukäteen, eikä ketään pakoteta osallistumaan, kyseessä voi olla aikamoinenkin hartaustilaisuus, Karisma sanoo Lännen Medialle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.