MT: Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan koulu ei saa järjestää joulujuhlaa kirkossa

Koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pasi Pölösen mukaan oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Pölönen antoi ratkaisun asiassa, joka koski joulujuhlan järjestämistä kouvolalaisessa koulussa.

Ratkaisussa todetaan, että koulun joulujuhla on osa opetusta eikä sitä voi järjestää uskonnollisesti tunnustuksellisena siinäkään tapauksessa, että järjestetään vaihtoehtoinen tilaisuus oppilaille, jotka eivät halua osallistua uskonnolliseen tilaisuuteen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) kummastelee apulaisoikeusasiamiehen ratkaisua.

Lohi sanoo perustuslakivaliokunnan linjanneen viimeksi 2014 yksimielisesti, ettei se pidä uskonnon ja uskonnonvapauden kannalta ongelmallisina vuotuisia, esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyviä jumalanpalveluksia tai muita vastaavia uskonnon harjoittamiseksi katsottavia tilaisuuksia, joista tiedotetaan etukäteen ja joihin osallistuminen on vapaaehtoista.

Lohi väittää: Juhla kirkossa ei tee tilaisuudesta uskonnollista

Koulun juhlien järjestäminen kirkon tiloissa ei Lohen mukaan tee myöskään tilaisuudesta automaattisesti uskonnollista.

–  Näyttää siltä, että apulaisoikeusasiamies on jättänyt huomioimatta perustuslakivaliokunnan kannan, Lohi sanoo tiedotteessa.

Perustuslakivaliokunta on hänen mukaansa kuitenkin se elin, joka viime kädessä tulkitsee perustuslain mukaisuutta, myös uskonnonvapauden näkökulmasta.

Lue myös:

    Uusimmat