Mainos

OP tyrmää väitteet määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä – Karhinen: Selvityspyyntö oli yllätys

Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkii, onko OP Ryhmä syyllistynyt pankki- ja vakuutuspalveluissaan määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön.

Selvityspyynnön taustalla on sen kilpailija If Vahinkovakuutusyhtiö, joka esittää, että OP:lla olisi määräävä markkina-asema vähittäispankkipalveluissa.

Ifin toimitusjohtaja Timo Vuorinen sanoi maanantaina STT:lle, että pyynnöllä halutaan varmistaa, että kilpailu on reilua. Sen enempää Vuorinen ei halua toimenpidepyynnön sisältöä avata.

Hän ei myöskään ota kantaa siihen, miksi toimenpidepyyntö tehtiin juuri nyt.

Finanssialan Keskusliitto (FK) ilmoitti maanantai-iltana, että OP Ryhmä pidättäytyy tiistaista alkaen toistaiseksi kaikesta toiminnasta FK:ssa, pois lukien työmarkkinatoimikunta ja työmarkkina-asiat.

OP:n mukaan If väittää, että OP olisi syyllistynyt määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön sitomalla toisiinsa vähittäispankkipalvelut ja vahinkovakuutuspalvelut sekä tarjoamalla vahinkovakuutustuotteita alle tuotantokustannusten.

– Väitteet OP:n määräävästä markkina-asemasta ovat perusteettomia. Suomen vähittäispankkimarkkinoilla on kaksi suurta toimijaa, joiden markkinaosuudet eivät oleellisesti poikkea toisistaan, kommentoi OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen tiedotteessa. 

Titaanien taisto 

OP ja If ovat molemmat vahvoja pelureita Suomen vakuutusmarkkinoilla. If on osa Sampoa. Sampo omistaa myös merkittävän siivun Nordeasta, joka OP:n kanssa muodostaa Suomen pankkimarkkinoiden kärkiparin.

Karhisen mukaan OP:n markkinaosuudet vaihtelevat vähittäispankkitoiminnan eri osa-alueilla 20-38 prosentin välillä.

– Kun lasketaan yhteen luotot, talletukset, rahastosäästöt, henkivakuutussäästöt, emme yhteenlaskemalla poikkea Nordeasta. Jos näillä prosenteilla puhutaan määräävästä markkina-asemasta, voi kysyä, kumpi meistä on määräävässä markkina-asemassa, Karhinen sanoi STT:lle. 

Karhinen yllättyi 

If toimitti pyynnön Kilpailu- ja kuluttajavirastoon elokuun alkupuolella. Karhinen sai ennakkotiedon selvityspyynnöstä kolme viikkoa sitten.

– Kyllä se oli yllätys. Tämä on uutta kulttuuria, tämän jälkeen ei kukaan voi sanoa, ettei tällä alalla kunnolla kilpailtaisi, Karhinen sanoi.

OP Ryhmän toimintaan selvityspyynnöllä ei Karhisen mukaan ole merkitystä.

– Tutkinta on vasta alkamassa, jatkamme täysin ennallaan ja kehitämme palveluitamme.

Karhisen mukaan If Vahinkovakuutuksen pyynnössä kyseenalaistetaan koko asiakasomisteinen yritysmuoto.

– Meidän toiminnan ydin on, että mitä enemmän omistaja-asiakas käyttää palveluja sitä enemmän hänen tulee taloudellisesti hyötyä siitä. Selvityspyynnöllä kilpailija haluaa kyseenalaistaa tämän, Karhinen sanoi.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tehnyt OP:lle myös joukon lisäkysymyksiä, jotka liittyvät vähittäispankki- ja vahinkovakuutusmarkkinaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.