OP: Suuryritykset keskittyvät nyt kasvun sijaan tehostamiseen – huomattava muutos parin vuoden takaiseen

OP: Suuryritykset keskittyvät nyt kasvun sijaan tehostamiseen 2:26
OP: Suuryritykset keskittyvät nyt kasvun sijaan tehostamiseen

Nousuvirettä odotellaan pääosin ulkomailta.

Suomalaiset suuryritykset ovat ruuvanneet kasvuodotuksiaan alaspäin ja keskittyvät nyt tuottavuuden ja tehokkuuden lisäämiseen, ilmenee OP:n tuoreesta Suuryritystutkimuksesta.

Suuryritysten taloudellinen asema on vakaa, mutta niiden kasvuodotuksissa näkyy talouden tilanne ja toimintaympäristön epävarmuus.

Vain joka kymmenes suuryritys aikoo laajentaa ja kehittää toimintaansa tänä vuonna. Muutos on huomattava, sillä vielä kaksi vuotta sitten kasvua tavoitteli joka kolmas suuryritys. Nousuvirettä odotellaan nyt pääasiassa ulkomailta.

– Heikko taloustilanne on tosiasia. Suomalaiset suuryritykset ovat kuitenkin sopeutuneet siihen, ja yritysten tuloksentekokyky on säilynyt suhteellisen hyvänä. Monessa suuryrityksessä nostetaan jo katsetta horisonttiin ja valmistaudutaan suhdannekäänteen jälkeiseen aikaan, sanoo OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi tiedotteessa.

Odotteleva ilmapiiri näkyy myös investoinneissa. Tänä vuonna 52 prosenttia aineellisista ja 40 prosenttia aineettomista investoinneista aiotaan käyttää nykyisen liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamiseen. Osuus on korkeimmillaan viiteen vuoteen.

Useimmat suuryritykset suuntaavat katseensa nyt kotimaan rajojen ulkopuolelle. Kysynnän, alihankintaostojen ja henkilöstön määrän odotetaan kasvavan nopeammin ulkomailla kuin Suomessa. Viime vuoteen verrattuna tuotannon arvioidaan kasvavan etenkin euroalueella.

Korkeat korot haittaavat

Suuryritykset näkevät uhkakuvia erityisesti inflaatiossa, rahoituskustannusten nousussa ja työntekijöiden saatavuudessa. Kaksi kolmesta vastaajasta arvioi korkotason epävarmuuden tuovan yritykselle ongelmia lähivuosina. Korkojen nousu on pulma myös maltillisesti velkaantuneille yrityksille kun ne arvioivat investointiensa kannattavuutta.

Toisaalta viime vuosien kriisit ovat parantaneet suuryritysten reagointinopeutta. Kriisien keskellä suuryritykset kokevat olevansa vahvimmillaan tuotantoon liittyvissä ydintoiminnoissa.

– Geopoliittiset jännitteet ja kasvavat vastuullisuusvelvoitteet ovat saaneet yritykset tarttumaan aktiivisemmin ratkaisijan rooliin yhteiskunnallisissa epäkohdissa. Lähes 80 prosenttia suuryrityksistä kokee yhteiskunnallisten ongelmien, kuten ympäristö- ja talouskysymysten ratkaisemisen tehtäväkseen. Luku on mittaushistorian korkein, Keitaanniemi sanoo.

Tulokset perustuvat OP:n vuosittaiseen Suuryritystutkimukseen, joka mittaa suomalaisten suuryritysten näkemyksiä liiketoiminnan ja talouden kehityksestä. Tutkimukseen vastasi 176 johtoryhmätason edustajaa yhteensä 141 suomalaisesta suuryrityksestä tai Suomessa toimivasta suuresta tytäryhtiöstä. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on tuoreimpien tietojen mukaan yli 244 miljardia euroa. Aineisto kerättiin syksyllä 2023.

Suuryritystutkimusta on tehty vuodesta 2012 saakka. OP-ryhmä toteuttaa tutkimuksen kumppaninaan ajatushautomo NIBS.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat