OP:n tutkimus: Suuryrityksissä ollaan huolissaan valtion velkaantumisesta – "Tilanne hallitsematon"

4:11
Katso myös Uutisaamun keskustelu viime syyskuulta: Suomi on velkaantunut vuodesta 2008 lähtien – onko se pelkästään paha asia?

Suomalaiset suuryritykset ovat huolissaan valtion velkaantumisesta, kertoo OP:n suuryritystutkimus.

Tutkimukseen vastanneista yritysjohtajista yli 97 prosenttia piti valtion velkaantumista hallitsemattomana.

– Valtion velkaantumisen taittaminen nähdään tärkeänä, kun korot ovat kääntyneet nousuun, OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi sanoo tiedotteessa.

Suuryrityksissä toivottaisiin hallituksen purkavan aktiivisemmin rakenteellisia kitkatekijöitä ja kannustinloukkuja. Jopa 98 prosenttia tutkimukseen vastanneista yritysjohtajista oli sitä mieltä, että hallitus ei aktiivisesti pura rakenteellisia ongelmia.

"Poliittisessa johdossa epävarmuustekijöitä"

OP:n mukaan suuri osa yritysjohtajista on viime vuosina nähnyt Suomen poliittisessa johtamisessa epävarmuustekijöitä yritykselleen. Tämän vuoden tutkimuksessa noin kolme neljästä kertoi näkevänsä johtamiseen liittyvän epävarmuustekijöitä.

Trendi on kuitenkin laskeva, sillä aiempaa suurempi joukko näkee Suomen poliittisen johdon toiminnassa yritykselleen myös mahdollisuuksia. Syksyllä 2021 vain vajaa viidennes ajatteli näin, mutta tänä vuonna jo lähes kolmannes.

– Huolimatta talouspolitiikkaan liittyvistä huolista ja turhautumisista tutkimukseen vastanneet yritysjohtajat antavat arvoa hallituksen kyvylle toimia pragmaattisesti uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, tutkimustiimiä vetänyt Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pekka Mattila sanoo tiedotteessa.

Näkemykset teollisuuspolitiikasta jakautuvat

Suuryritysten johtajista vajaat 40 prosenttia näkee aktiivisen teollisuuspolitiikan edistävän nykyisellään yritysten kilpailukykyä. Päinvastaista mieltä oli hieman yli puolet.

Myönteisyys vastauksissa on OP:n mukaan kuitenkin lisääntynyt.

– Yritysjohtajien näkemykset heijastavat maailman muuttumista. Viime vuosien kriisien takia valtiot ovat alkaneet ohjata taloutta aikaisempaa vahvemmin. Tämä ei välttämättä ole yritysjohdon mielestä hyvä suuntaus, mutta uudessa maailmantilanteessa myös he näkevät aktiivisen teollisuuspolitiikan tärkeäksi kilpailukyvyn kannalta, Keitaanniemi sanoo.

OP:n vuosittainen suuryritystutkimus mittaa suomalaisten suuryritysten näkemyksiä liiketoiminnan ja talouden kehityksestä. Tutkimus on toteutettu vuosittain vuodesta 2012 saakka.

OP-ryhmä toteutti tutkimuksen Aalto-yliopiston professorien perustaman NIBS-ajatushautomon kanssa.

Tutkimukseen vastasi 199 henkilöä yhteensä 139 suomalaisesta tai Suomessa toimivasta suuryrityksestä. Aineisto kerättiin syksyllä 2022.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja