Suuryritysten johtajat OP:n kyselyssä: Nopean kasvun vaihe on nyt ohi – "Arki näyttää koittaneen juhlakauden jälkeen"

Talouskasvu hiipumassa - millä eväin ensi vuoteen? 17:18
Huomenta Suomessa keskusteltiin joulukuussa talouskasvun hiipumisesta.

Suomen suurimpien yritysten liikevaihto sekä nettotulos ovat tutkimuksen mukaan jatkaneet kasvuaan. Tutkimuksesta nousee kuitenkin selvästi esille, että nopean kasvun vaihe on ohi.

Suomalaisten suuryritysten johtajista 75 prosenttia uskoo, että suhdannehuippu on Suomessa kuitenkin jo saavutettu.

– Arki näyttää koittaneen suuryrityksille juhlakauden jälkeen. Luvut eivät kuitenkaan ennusta synkkää tulevaa, vaan nyt keskitytään perustekemiseen. Investointien odotetaan lisääntyvän selvästi, ja niissä keskitytään etenkin tuotantoon ja digitalisointiin, summaa OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi.

Uhkia: Korkotason nousu, maailmanpolitiikka ja kotimaan päätöksenteko

Selkeimpiä uhkakuvia ovat korkotason mahdollinen nousu sekä epävarmuudet maailmanpolitiikassa. 58 prosenttia kokee protektionismin lisääntymisen uhkana, kun taas 60 prosenttia kokee Yhdysvaltain tämänhetkisen toiminnan lisäävän epävarmuutta.

– Toisen uhka voi olla toisen mahdollisuus – esimerkiksi kukaan tutkimukseen osallistunut ei arvioinut myyntinsä Yhdysvalloissa laskevan. Sekä maailmanpolitiikan nykytilassa että politiikan päätöksenteossa kotimaassa nähdään edellisvuoteen verrattuna yhä enemmän uhkaa, Keitaanniemi kertoo.

Myös kyberturvallisuuden riskit koetaan merkittävämpinä kuin ennen.

Ilmastonmuutoksen torjuminen tärkeää, myös tekoäly kiinnostaa

Jopa 95 prosenttia vastanneista suuryrityksistä katsoo, että vastuullista toimintaa on mahdollista kehittää, ja esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuminen nähtiin liiketoiminnassa mahdollisuutena. Myös tekoäly kiinnostaa yrityksiä: yli 90 prosenttia suomalaisista suuryrityksistä investoi tänä vuonna tekoälyyn.

Nousukauden taittumisesta huolimatta suuryritykset Suomessa ennakoivat työntekijöidensä määrän lisääntyvän.

Tutkimukseen vastasi lähes 60 prosenttia Suomessa toimivien 250 suurimman yrityksen johtajista viime syksynä.

Lue myös:

    Uusimmat