Mainos

Oopperatalossa 10-vuotisjuhlagaala

Helsingin uusi oopperatalo viettää tänään 10-vuotisjuhlaansa. Suomen Kansallisooppera juhlistaa oopperatalon vuosipäivää Uudenvuoden gaalanäytöksellä, jossa esittellään ooppera- ja balettiohjelmiston tähtihetkiä.

Uusi oopperatalo vihittiin käyttöön 29. marraskuussa vuonna 1993, ja esityksiä on ollut reilut kaksi tuhatta.

Esiintyjäkaarti komea

Oopperatalon 10-vuotisgaalan johtaa Kansallisoopperan ylikapellimestari Muhai Tang ja solisteina laulavat mm. Lilli Paasikivi, Ritva-Liisa Korhonen, Corinna Mologni, Tiina Vahevaara, Päivi Nisula, Merja Wirkkala, Matti Salminen, Raimo Sirkiä, Raimo Laukka, Mika Pohjonen ja Sauli Tiilikainen.

Kansallisbaletin tanssijoista esiintyvät mm. Kare Länsivuori, Nina Hyvärinen, Carolina Agüero, Asla Jääskeläinen, Salla Suominen, Stanislav Beljajevski, Sampo Kivelä, Juha Kirjonen ja Anu Viheriäranta. Tilaisuuden juontavat pääjohtaja Erkki Korhonen ja baletinjohtaja Dinna Bjorn.

Gaalan jälkeen on päälämpiössä buffetillallinen ja tanssimusiikista vastaa Variant Vox -yhtye. Uusi vuosi otetaan vastaan ilotulituksen värittämänä.

Kävijöitä lähes 3 000 000

Uuden oopperatalon saaminen oli vireillä vuosikymmenien ajan, mutta suunnitelmat alkoivat edetä vasta kun vuonna 1971 perustettiin Alfons Almin johtama oopperatalosäätiö. Oopperatalolle saatiin tontti Töölönlahden rannalta, suunnittelukilpailu julistettiin vuonna 1975 ja kahden vuoden kuluttua valittiin voittajaksi Eero Hyvämäen, Jukka Karhusen ja Risto Parkkisen suunnitelma. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1987 ja talo vihittiin käyttöön 29.11.1993.

Uusi oopperatalo merkitsi Kansallisoopperan toiminnan laajentumista ja tason nousua, sillä isommat tilat ovat mahdollistaneet suurimuotoisten oopperoiden ja balettien toteuttamisen. Uusi talo on merkinnyt myös voimakasta kansainvälistymistä. Kansallisoopperan esitykset ovatkin herättäneet runsaasti ulkomaista mielenkiintoa. Viimeksi kansainvälistä mainetta ovat saaneet Dario Fon ohjaama Matka Reimsiin ja Einojuhani Rautavaaran Rasputin.

Oopperatalo on ollut vilkkaassa käytössä koko kymmenen vuoden ajan ja siellä on tähän mennessä pidetty jo yli kaksi tuhatta esitystä, oopperaa, balettia, konsertteja ja lastenesityksiä. Oopperatalon esityksissä käy vuosittain n. 270 000 ihmistä, joten kymmenen vuoden aikana talossa on käynyt liki kolme miljoonaa henkilöä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.