Onko verenpaineesi korkea? Varo tätä saunassa ja uidessa

Kuuma sauna ja kylmä vesi voivat olla verenpainepotilaalle kohtalokas yhdistelmä.

Pelkkä saunominen ei ole vaarallista, vaikka verenpaine olisi jonkin verran kohonnut, kertoo professori Lasse Viinikka Studio55.fi-lähetyksessä.

– Jos on korkea verenpaine ja menee saunasta kylmään veteen, esimerkiksi avantoon, niin siihen saattaa liittyä riskejä, koska sillä hetkellä verenpaine nousee huomattavasti.

Riskiä voi vähentää parilla helpolla keinolla. 

– Ensimmäinen on se, ettei mene sinne (veteen) ihan suoraan lauteilta, vaan vilvoittelee laiturilla pari–kolme minuuttia – silloin nämä reaktiot vaimenevat.

– Toinen on se, ettei kannata hypätä kylmään veteen kasvot edellä, koska siinä voi tulla kolmoishermorefleksi, joka saattaa lisätä sydämen rytmihäiriövaaraa. Yleisesti ottaen jalat edellä ja vähän vilvoitellen, niin kylmässäkin uiminen on kutakuinkin turvallista.

Verenpainetta tulisi hoitaa ja saunoa sen mukaan. Viinikka muistuttaa, että tavallisena verenpainelääkkeenä olevat beetasalpaajat leikkaavat huippupulssin pois.

– Siksi saattaa olla, että jos saunoo kovasti ja syö beetasalpaajia, niin verenpaine laskee liikaa. Eli kun aloittaa uuden lääkityksen – etenkin sydänlääkityksen – niin kannattaa saunoa varovasti ja kuulostella, mitä elimistö siitä tykkää, Viinikka neuvoo.

Lisääkö sauna sydäninfarktin riskiä? Kuinka moni suomalainen kuolee saunaan vuosittain? Katso koko lähetys alta.

Millaisia terveysvaikutuksia saunalla on? 25:36


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja