Ravintola-ala vaatii suomalaisten keittiömestareiden mukaan sekä fyysistä että henkistä jaksamista.
Huomenta Suomen tämän viikon vieraileva kokki, helsinkiläisravintola Mechen keittiömestari Tarja Silvani kuuluu selkeään vähemmistöön: Vielä nykypäivänäkin on harvinaista nähdä keittiön johdossa nainen.
– Kyllä se on valitettavan harvinaista. Totta kai nyt, kun naiset ovat saaneet menestystä tv-ohjelmissa, Top Chefissa ja Master Chefissa, niin naisiakin näkyy keittiössä enemmän. Mutta on se silti valitettavasti vielä miesvoittoinen homma, Silvani kertoo.
Silvanin mukaan suurin syy naishuippukokkien vähyyteen lienee homman fyysisyys. Ravintolakeittiössä hikoileminen ei todellakaan ole helppoa.
– Raskastahan tämä on. Miehillä on kuitenkin enemmän fyysistä kestävyyttä. Tämä on sen verran hektistä ja perheellinen nainen joutuu aika tarkkaan miettimään työaikansa. Pitää myös kestää keittiössä äijäläppää, Silvani nauraa.
Tomi Björck: "En suosittele tätä alaa kenellekään"
Mitä mieltä asiasta ovat sitten miespuoliset alan huippunimet? Keittiömestari Hans Välimäki uskoo naisten katoavan keittiöstä siinä vaiheessa, kun on perheen perustamisen aika. Välimäki kuitenkin toivoisi, että perheissä mietittäisiin tarkkaan, kumman vanhemman on viisaampi jäädä työelämään.