Onko vain miehistä huippukokeiksi, Tomi Björck ja Hans Välimäki?

Ravintola-ala vaatii suomalaisten keittiömestareiden mukaan sekä fyysistä että henkistä jaksamista.

Huomenta Suomen tämän viikon vieraileva kokki, helsinkiläisravintola Mechen keittiömestari Tarja Silvani kuuluu selkeään vähemmistöön: Vielä nykypäivänäkin on harvinaista nähdä keittiön johdossa nainen.

– Kyllä se on valitettavan harvinaista. Totta kai nyt, kun naiset ovat saaneet menestystä tv-ohjelmissa, Top Chefissa ja Master Chefissa, niin naisiakin näkyy keittiössä enemmän. Mutta on se silti valitettavasti vielä miesvoittoinen homma, Silvani kertoo.

Silvanin mukaan suurin syy naishuippukokkien vähyyteen lienee homman fyysisyys. Ravintolakeittiössä hikoileminen ei todellakaan ole helppoa.

– Raskastahan tämä on. Miehillä on kuitenkin enemmän fyysistä kestävyyttä. Tämä on sen verran hektistä ja perheellinen nainen joutuu aika tarkkaan miettimään työaikansa. Pitää myös kestää keittiössä äijäläppää, Silvani nauraa.

Tomi Björck: "En suosittele tätä alaa kenellekään"

Mitä mieltä asiasta ovat sitten miespuoliset alan huippunimet? Keittiömestari Hans Välimäki uskoo naisten katoavan keittiöstä siinä vaiheessa, kun on perheen perustamisen aika. Välimäki kuitenkin toivoisi, että perheissä mietittäisiin tarkkaan, kumman vanhemman on viisaampi jäädä työelämään.

– Kyllä se vaan on niin, että naiset jäävät herkemmin kotiin, kun on perheen perustamisen aika. Silloin ura jää naisilla kakkossijalle. Ei sen minun mielestäni pitäisi automaationa mennä niin, että nainen jää aina kotiin. Pitäisi miettiä molempien uraa: kummalla on parempi palkka ja mahdollisuudet edetä, Hans Välimäki pohtii.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Tomi Björck puolestaan muistuttaa, että ravintola-ala on rankka kelle tahansa, sukupuolesta riippumatta.

– Tämä on niin rankka duuni, kuten aina olen sanonut. Kyllä minäkin tekisin jotain muuta, jos vain osaisin. Mutta kun en osaa tehdä mitään muuta kun ruokaa ja ravintoloita, Björck nauraa.

– Tämä on oikeasti todella rankkaa. Ei moni ihminen edes pysty tähän. Miehet ovat kai sitten eläimiä. Mies on aika yksinkertainen ihminen: se tarvitsee hyvää viiniä, hyvää ruokaa ja hyvän naisen. Nainen on vähän monimutkaisempi olento. En suosittele tätä alaa kenellekään: en naisille enkä miehille.

Ei keittiömestari Tarja Silvanikaan alaa helposti kellekään suosittelisi.

– No siinä Tomi Björck on kyllä täysin oikeassa. Kyllähän tämä ala vaatii omanlaista mieltä, hän kuittaa.

Katso Tarja Silvanin haastattelu:

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja