Onko urheilu tehokkainta yksin, kaksin vai ryhmässä?

Toiset rakastavat yksin salilla käydessä omaa aikaa, toiset ryhmäliikuntatuntien energiaa ja kolmannet kaverin kanssa kahdestaan urheilua.

Onko treenaaminen mukavampaa yksin, kaksin vai ryhmässä? Kuntoilijoijen mielipiteet tuntuvat jakautuvat tämän asian suhteen.

Yhdysvaltalainen personal trainer Mike Donavanik kertoo Women’s Health -lehdessä, että jokaisessa treenitavassa on omat hyvät puolensa ja parasta olisikin kokeilla kaikkia niistä. Donavanik muistuttaa, että tärkeintä treenaamisessa on se, että sen tekee mielellään.

Yksin treenaaminen

Yksin urheillessa saa nauttia omasta ajasta. Lisäksi yksin ollessa yleensä kaikki keskittyminen kohdistuu itse treeniin ja saat tehdä juuri niitä asioita, joita itse haluat.

Erityisesti tietyn tavoitteen saavuttamiseksi on tärkeää keskittyä yksilöllisiin tarpeisiisi.

Toisaalta yksin urheillessa treeni jää helposti jumittamaan yksitoikkoisiin rutiineihin. Lisäksi joudut pitämään motivaatiota yllä yksin.

Kahdestaan treenaaminen

Hyvin valittu treenikaveri lisää parhaimmassa tapauksessa motivaatiota ja keskittymistä. Kahdestaan urheillessa käytössäsi on omien ideoidesi lisäksi myös kaverin ideat, jolloin urheilu on mielenkiintoisempaa ja monipuolisempaa.

On tutkittu, että itseään paremmassa kunnossa olevan treenikaverin kanssa urheillessa saa parempia tuloksia. Itseään huonompikuntoisen treenikaverin valitseminen sen sijaan saattaa aiheuttaa omalle kehityksellesi takapakkia.

Erityisen haitallista on mukautua kaverin tasoon ja tehdä ”vaihtokauppaa” liikkeistä, esimerkiksi sanomalla, että jos sinä kyykkäät, niin minäkin teen niin. Tällöin urheiluun käyttämäsi aika ei ole yhtä laadukasta kuin yksin urheillessa.

Ryhmässä treenaaminen

Ryhmäliikuntatunnit ovat erittäin motivoivia. Erityisesti, jos saat energiaa ryhmän luomasta paineesta tai hyvästä yhteishengestä, ovat ryhmäliikuntatunnit loistava valinta. Vaikka treenikaverisi joutuisi perumaan salitreffit, on seuraa tarjolla siitä huolimatta.

Yksilöllistä ohjausta kaipaaville ryhmäliikuntatunnit eivät välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Ohjaajalla saattaa olla vain pieni hetki aikaa esimerkiksi virheellisen asennon korjaamiseen, mutta treeni ei ole millään tavalla sovitettu tavoitteisiisi, toiveisiisi tai osaamiseesi.

Lue myös:

    Uusimmat