Mainos

Onko tässä Suomen näyttävin pihakuusi? Vantaalaisen Rainerin joulupuussa on 3600 valoa

1:17

Vantaan Rajakylässä talven pimeyttä valaisee jättiläismäinen pihakuusi. Rainer Puschmann on vaalinut jouluperinnettä jo parikymmentä vuotta tuodakseen naapurustoon joulumieltä.

Varhain aamulla Rainerin pihakuusi on vaikuttava näky. Se on useita metrejä korkea ja valaisee kaikki lähitalot ja aidan vieressä kulkevan jalkakäytävän.

Rainer putsaa ponnekkaasti auton etulasia jäästä. Yhtä toimelias saksalaissyntyinen mies on muutenkin, sillä harva ottaa 14 metriä korkean pihakuusen valaisun joulukiireiden listalle.

Nyt yli 30 vuotta Suomessa asunut Puschmann on onnistunut kuusellaan luomaan naapurustoon yhteisen tradition, joka on Saksassakin voimissaan.

– Se on vuosien varrella muodostunut tärkeäksi perinteeksi. Ihmiset kysyvät, tuleeko joulukuusi tänäkin vuonna, ja tätä on nyt jatkettu 20 vuotta. Se on minulle tärkeä harrastus, ja mielelläni koristelen.

Puschmann muutti Rajakylään vuonna 1996. Samana vuonna hän ripusti ensimmäiset valot.

– Olen iloinen kun naapurit tykkää, ja se on sen tarkoituskin.

Valojen asennus vie päivän

Pihakuuseen menee useita valosarjoja. Joka vuosi on hankittava uusia.

Yhteensä sarjoja on kymmeniä metrejä, liki sata. Pitkät sarjat ovat myös turvallisuustekijä, vaikka niiden saatavuus Suomesta on hankalaa.

– Moni ihmettelee, kuinka monta pistorasiaa tarvitaan, naureskelee Puschmann. Hänen mukaansa valot tulee suhteuttaa kuusen kokoon.

Valosarjojen asennukseen ja niiden poistamiseen tarvitaan nyt jo nosturi. Valojen huoltamisessa ja asennuksessa on omat niksinsä.

– Kun on ollut myrskyä, ne saattavat vaurioitua. Lisäksi pitää ottaa huomioon mahdollinen lumilasti.

Pelkkään asennusoperaatioon menee tällä hetkellä päivä. Toinen mokoma kuluu, kun kuusi riisutaan.

Valot vaativat huolenpitoa

Rainer käy kaikki sarjat läpi vuosittain ja vaihtaa sammuneet lamput. Sesongin ulkopuolella, eli loppiaisesta ensimmäiseen adventtiin, valot säilyvät kellarivarastossa.

Joka vuosi pienten valojen määrä lisääntyy. Nyt niitä on 3600 ensi vuonna jo enemmän.

– Kuusi kasvaa suurin piirtein 40 senttiä vuodessa. En ole mitannut tarkasti, mutta kyllä se kasvaa yllättävän nopeasti. Olen ottanut kuvia vuosien varrelta ja yllätyn itsekin.

Puschmann epäilee, että jossain vaiheessa kuusen koristelussa tulee korkeusraja vastaan. Hän kannustaa myös muita pihakuusiharrastajia, jotka kasvattavat kuusiaan meidän kaikkien jouluiloksi.

– Sanotaan terveisiä kaikille pihakuusen koristelijoille. Ja iloa ja joulumieltä kaikille ohikulkijoille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.