Mikkeliläinen Jari toteutti hurjapäisen haaveensa – koristeli lähes 30-metrisen pihakuusen 1 300 ledivalolla: "Sana mahdottomuus ei kuulu sanavarastooni"

Jari kypsytteli hullunkurista ideaansa lähes 10 vuoden ajan. Lopulta koko ikänsä Mikkelissä asunut mies toteutti hullun suunnitelmansa ja koristeli naapureidensa kanssa lähes 30-metrisen pihakuusen. Eikä kuusi ole jäänyt huomioitta.

Pimenevät syysillat ja lähestyvä joulunaika inspiroivat vuosittain ihmisiä verhoamaan parvekkeensa, pihapiirinsä ja kotinsa erilaisilla jouluvaloilla, jotka ihastuttavat ja toisinaan jopa vihastuttavat naapurustossa.

Mikkeliläinen Jari Noponen päätti viedä jouluvalojen asentamisen aivan uusille tasoille. Nyt Noposen ja hänen naapurinsa pihapiirissä on noin 30-metrinen jouluvaloin valaistu kuusi, jonka latvaa koristava valtava joulutähti näkyy kauas.

– Sen olen laittanut merkille, että moni pysähtyy ihmettelemään kuusta. Paljon kehuja ja peukutuksiakin tulee. Tälläkin hetkellä yksi autoilija on ottamassa kuvaa tuossa, Noponen sanoo mielissään katseltuaan puhelinhaastattelun aikana ikkunasta ulos.

Idea kypsyi kymmenisen vuotta

Kuusta ei koristeltu ihan kädenkäänteessä, sillä kyseessä on ollut vuosia kestänyt jalostustyö. Palataan vuosikymmen taaksepäin. Oli kesä ja Noponen istui vilvoittelemassa sukutalonsa portailla saunan jälkeen.

Pohdiskelevan miehen katse kiinnittyi naapurin puolella kasvavaan kuuseen, jonka latva huojuu lähes 30 metrin korkeudessa.

– Minulle muodostui sellainen ajatus, että onpa upeannäköinen kuusi. Mietin, että miltähän se näyttäisi, jos siinä olisi valot, Noponen muistelee.

Vaikka idean siemen kylvettiin lähes vuosikymmen sitten, hullunkurinen ajatus vietiin käytännön tasolle vasta hiljattain.

– Kävi sellainen asia, että uusi emäntä tuli taloon. Hän on kuuselle allerginen, minkä vuoksi sisäkuusi lähti ulos toissa jouluna. 

Aitoa joulukuusta arvostava Noponen päättikin, että tilanne oli ratkaistava jotenkin. 

– Kysyin naapurin Eevalta, että mitäs tuumaat, jos tehtäisiin tuohon kuuseen jouluvalot. Hän oli innoissaan mukana, Noponen kertaa.

Ja niin Noponen kääri hihansa ja alkoi toteuttaa kunnianhimoista suunnitelmaansa.

Lopputulos: 1360 lediä ja kahdeksan helminauhaa

Noposella oli suunnitelma: ledivaloista muodostuvia ja kuusen latvasta maahan asti kulkevia helminauhoja tulisi olla kahdeksaan eri ilmansuuntaan.

– Jokaisessa ketjussa on 160 lediä ja niihin piti tehdä jatkokset. Ne ovat latvassa kiinni teräsvaijerilla, sillä valoja ei kannata roikottaa vain sähköjohdon varassa esimerkiksi talvimyrskyjen vuoksi.

Marraskuun sateinen ja kylmä sää eivät houkutelleet askartelemaan ketjuja ulos taivasalle. Onneksi apu löytyi läheltä.

– Mikkelin Pesula Oy antoi tilansa käyttöön, ei se olisi muuten onnistunut. Tein viitenä päivänä pitkällä käytävällä ledivaloista ketjut, joihin meni yhteensä 1360 lediä.

"Eihän se yksinkertaista ollut"

Sisätiloissa tavallisen joulukuusen koristelu on suhteellisen helppo tehtävä: joulutähdenkin asentaminen onnistuu esimerkiksi jakkaran tai tikkaiden avustuksella.

Mutta entäpä joulutähden asentaminen lähes 30-metrisen kuusen nokkaan, kun tähden halkaisija on metrin verran?

– Eihän se niin yksinkertaista ollut. Meidän piti rakentaa tukirakenne, jolla latva tuettiin. Tähden alapuolella on tukirauta, josta lähtee kahdeksaan eri ilmansuuntaan ledivaloja.

Edellä mainitun kapistuksen nostamiseen ei Noposen arvion mukaan tavallisen paloauton nosturi riitä, vaan paikalle tehtävään värvättiin paikallinen yrittäjä, jolla oli nosturiauto. Noponen ja hänen poikansa Severin kummisetä, Sundvallin Jari, astuivat nosturin nokassa olevaan koriin, joka nostettiin turvallisesti 30 metrin korkeuteen.

Severi ja tämän kaveri Vili vetelivät ledejä maankamaralla oikeaan asentoon.

– Kun nostimme sen painavan rakennelman kohti korkeuksia, mietin, että mitenköhän tämä show päättyy. Mutta meillä oli niin ammattitaitoinen kaveri ohjaamassa sitä koria, että kaikki meni niin kuin pitikin – vaikkei minulla ollutkaan kokemusta siitä, miten se olisi pitänyt tehdä, Noponen kiittelee.

Kuusesta tuli paikallinen nähtävyys

Päätähuimaavaan ledivalojen ja joulutähden asentamiseen meni Noposen arvion mukaan noin 5 tuntia.

– Oli kiva juoda porukalla kahvit sen urakan jälkeen ja laittaa valot päälle.

– Kuusi näkyy aika laajalle itseasiassa. Se on meidän koko kaupunginosan kuusi ja paikallinen nähtävyys.

Positiivisen palautteen lisäksi Noponen pitää pitkäaikaista haavettaan ja työlästä projektiaan kaiken vaivan ja rahan arvoisena. Mikkeliläinen ei suostu paljastamaan, kuinka paljon hän naapureineen sijoitti rahaa hullun ajatuksen toteuttamiseen – puhutaan muutamista satasia.

– Voi sanoa, että lopputulos yllätti minut ja naapurini – se oli paljon enemmän kuin osasimme odottaa. Kun pitkään suunnitellun projektin saa päätökseen, se lämmittää mieltä ja tuntuu älyttömän hyvälle, Noponen kuvailee omia tuntemuksiaan.

– Ollaan naapureiden kanssa tietysti nostettu kuohulaseja, hän paljastaa projektin valmistumisen herättämää riemua.

Jari kannustaa muitakin toteuttamaan unelmiaan

Noponen haluaa haastaa kaikki suomalaiset leikkimieliseen kilpaan: mikäli joltain suomalaiselta yksityishenkilöltä löytyy pihastaan yli 28-metrinen valaistu kuusi, häneen saa olla yhteydessä.

– Olisi kiva kalibroida, että onko meillä Suomen korkein joulukuusi, Noponen myhäilee.

Noponen kertoo, että joulukuusen koristelu taitaa jäädä toistaiseksi hänen viimeisekseen hurjapäiseksi projektikseen. Hän kuitenkin haluaa kannustaa ihmisiä rohkeasti toteuttamaan haaveita ja unelmiaan

– Sana mahdottomuus ei kuulu sanavarastooni. Jos jotain oikeasti haluaa, se on mahdollista: kaikki on tekemistä vaille valmista, Noponen rohkaisee.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja