Vantaalaisen Janin kodissa joulukoristeita 40 laatikollisen edestä – yksi joulupukki ihmetyttää vieraita: "Siitä tulee aina palautetta"

2:21

Vantaalainen Jani rakastaa joulukoristeita, ja aloittaa kaksionsa koristelun jo aikaisin syksyllä. Amerikasta hän on omaksunut runsauden käsitteen: koristeita ei ole vain muutamaa siellä täällä.

Jani Riiholan ovea ei ole vaikeaa erottaa kerrostalon muista vastaavista. Hänen ovensa kun on ympäröity joulukoristeilla.

Vantaalainen Riihola rakastaa joulukoristeita, ja aloittaa kaksionsa koristelun jo aikaisin syksyllä. Koristelu alkaa värittömistä ulkovaloista ja etenee sitten sisälle.

Seiniä koristavat joulunpunaiset rusetit ja pitkät koristenauhat. Koristeista yksi pitää ääntä, osa vilkkuu läpi yön; joulupuun kolme eri valosarjaa olisi vaikeaa saada aina uudelleen oikeaan rytmiin.

Suuret ja näyttävät koristeensa Riihola on ostanut Yhdysvalloista ja laivannut Suomeen. Vieraissa ne herättävät ihastusta, vaikka wc-pönttöä koristava joulupukki on suomalaisille toisinaan vaikea käsite.

– Siitä tulee aina palautetta, Riihola sanoo.

Amerikasta hän on omaksunut runsauden käsitteen: koristeita ei ole vain muutamaa siellä täällä.

– Suomessa on aika miniatyyria kaikki, mitä valmistetaan ja myydään. Siinä ei ole pahaa, että joulukoriste on joka vuosi sama. Mutta se, että niitä on vain se yksi, hän pohtii.

– Ennen kuuseni olivat sellaisia, että niissä oli paljon vähemmän koristeita. Se on tullut Amerikasta, että nykyisin laitan paljon enemmän koristeita.

"Minulla on alkuperäinen paketti, jossa hinnat lukevat markkoina"

Ensimmäisen ostamansa koristeen Riihola muistaa vieläkin. Se on seimikuvaelma.

– Minulla on alkuperäinen paketti, jossa hinnat lukevat markkoina, Riihola muistaa.

Varaosia vanhoihin koristeisiin ei ymmärrettävästi enää saa. Vuosien varrella Riihola onkin korjaillut seimeään.

– Esimerkiksi enkeli kaatuu, jos se ei nojaa mihinkään, ja siivet katkeavat. Niitä olen liimaillut.

Koristeistaan Riihola saa kiittäviä kommentteja. Kun hän järjestää pikkujoulut kotonaan, kaverit kehuvat koristeiden runsautta. Moni toivoisi samanlaista kotiinsa.

– Sanon, että kunnon budjetti ja melko vapaat kädet, niin voin sanoa, mitä kannattaa tehdä, Riihola nauraa.

Joulun hän viettää perheensä seurassa. Pyhien jälkeen koristeet laitetaan pois, odottamaan seuraavaa joulua. Vuoden muut pyhät eivät saa Riiholalta samanlaista kohtelua.

– En omista esimerkiksi pääsiäiskoristeita tai muun juhlan koristeita. Kyllä näissä on ihan tarpeeksi! Varastotilaahan on liian vähän, kun koristeita on tosiaan 40 laatikollista.

Mikä on Riiholan arvokkain koriste; entä millaista koristetta hän ei omista? Mistä jouluinnostus alkoi? Katso video ylhäältä!

***

0:12

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja