Mainos

Onko tässä ratkaisu maailman hiilidioksidipäästöongelmaan? Jättimäinen varasto syvälle Pohjanmeren pohjaan

1:48
Ilmasto lämpenee, eikä sitä voi faktoja katsomalla kiistää.

Tyhjentyneille Pohjanmeren kaasukentille on tarkoitus varastoida 10 miljoonaa tonnia ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia, kertoo brittilehti The Guardian.

Euroopan kolme suurinta satamaa – Rotterdam, Antwerpen ja Gent – aikovat ottaa talteen ja haudata 10 miljoonaa tonnia hiilidioksidia Pohjanmeren pohjaan. Hanke on maailman suurin hiilidioksidin talteenotto- ja varastointiprojekti.

Satamat tuottavat kolmasosan Belgian, Hollannin ja Luxemburgin alueen kasvihuonekaasupäästöistä. Hiilidioksidi aiotaan johtaa putkea pitkin noin kolme kilometriä merenpohjan alapuolella sijaitseviin hiekkakivionkaloihin kahdelle entiselle kaasukentälle.

Hanke on tarkoitus toteuttaa vuoteen 2030 mennessä. Putken rakentaminen alkaa Rotterdamista vuonna 2026.

Hiilidioksidin varastointi on yksi keino ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi

Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi on yksi mahdollinen keino hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Hollannin hallitus tavoittelee 49 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2030 mennessä.

– Tietenkin haluaisin ensisijaisesti nähdä investointeja uusiutuvaan energiaan, mutta on oltava realistinen. Niin kauan kuin olemme yhteiskuntana riippuvaisia fossiilisista energianlähteistä, maanalainen hiilidioksidivarasto saattaa olla tärkeä keino ilmastotavoitteidemme saavuttamiseksi, huomauttaa professori Mark Sayes Gentin yliopistosta De Morgen -lehden haastattelussa.

Ensimmäiset kokeilut jo 1990-luvulla

Maailman ensimmäinen isomman mittakaavan hiilidioksidin talteenotto- ja varastointiprojekti kehitettiin Norjassa vuonna 1996. Lähes miljoona tonnia hiilidioksidia vuodessa johdettiin 800-1100 metrin syvyyteen merenpohjan alle.

Vuonna 2009 EU-komissio myönsi rahoituksen kuuteen hiilidioksidin talteenottoprojektiin. Korkeiden kustannusten takia yksikään projekteista ei kuitenkaan edennyt.

Hiilidioksidin talteenottoa on kokeiltu ja kokeillaan myös Yhdysvalloissa. Suurin hanke on vuonna 2017 julkistettu Petra Nova -projekti Texasissa. Hiilivoimalan yhteydessä sijaitseva laitos ottaa talteen 1,4 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa. Määrä vastaa 350 000 henkilöauton päästöjä.

Tutkijoiden mukaan hiilidioksidin varastointi ja talteenotto on yksi mahdollinen ratkaisu hiildioksidipäästöjen kuriin saamiseksi, mutta yksinään se ei riitä ratkaisemaan ongelmaa.

Menetelmän haasteita ovat hiilidioksidin pitkäaikaiseen varastointiin liittyvät epävarmuudet ja vastuukysymykset sekä teknologian kalleus.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja