Kohta pannaan kummituslinnassa! Vaasaan avataan "Panoluola"

olut hana
Kuvituskuva: Olutta hanassa. Kuvan mies ei liity panemiseen. Shutterstock

Wasalandia-huvipuiston kummituslinnaan avautuu oma pienpanimo, Brew Cave, joka kulkee suomennettuna nimellä Panoluola.

Vaasalaisen suljetun huvipuiston Wasalandian satojen neliömetrin kokoiseen kummituslinnaan avautuu pienpanimo Craft Park Pohjanmaan toimesta. 

Aavemaisissa olosuhteissa keittoja loihtii Brew Caven olutvelho Sami Laukka. Ensimmäisten erien valmistus olisi tarkoitus aloittaa vuodenvaihteen kieppeillä.

– Panimolaitteisto on kooltaan 1500-litrainen ja käymiskapasiteettia on aluksi 9000 litran verran. Käytössämme tulee olemaan myös pienempi 500 litrainen panimojärjestelmä, jolla voimme valmistaa erikoiseriä ja tehdä niin sanottuja yhteistyöoluita muiden panimoiden kanssa. Tuotantomme keskittyy lähinnä ravintolamyyntiin eli suurin osa oluista myydään tynnyreissä, mutta tölkitys ja/tai pullotusjärjestelmä tullaan kuitenkin hankkimaan jo alkumetreillä, panimon tiedotteessa kerrotaan.

Panoluolassa valmistetaan muutamaa päätuotetta, joiden lisäksi on tarkoitus tehdä kokeellisempia ja erikoisempia oluita. 

– Avainsanoja panimon toiminnassa tulevat olemaan ekologisuus, suomalaiset puhtaat maut, sekä ennakkoluuloton ja kokeileva reseptiikka. Oluiden valmistuksessa tullaan käyttämään lähialueen tuottajien raaka-aineita ja Craft Park Pohjanmaan oman yrttipuutarhan antimia, sekä luonnosta kerättyjä raaka-aineita.

Jos alkoholilain uudistus toteutuu lupausten mukaan, Brew Caven eli Panoluolan "terassilla" on kokoa vaivaiset 3,7 hehtaaria. 

– Brew Cave eli suomennettuna Panoluola tulee olemaan yksi Suomen mielenkiintoisimmista ja varmasti omaperäisimmistä panimoista sekä tuotteidensa, että puitteidensa osalta, Craft Park Pohjanmaalta hehkutetaan. 

Pienpanimobuumissa kaikki eivät pärjää

Pienpanimo-oluiden suosio näkyy lähes kaikkialla: niin ravintoloissa kuin kauppojenkin hyllyilläkin. Uusia pienpanimoita syntyy jatkuvasti, mutta tämä buumi on tuonut mukanaan myös erikoisen lieveilmiön. Pienpanimo ei aina takaa laatua, vaan joukosta löytyy paljon myös niitä, joilla oluen tekeminen ei ole hallussa.

Suomenlinnan Panimon toimitusjohtaja Jari Tapanainen ennustaa, että lähivuosina panimoita tulee karsiutumaan kovan kilpailun vuoksi. Miehen mukaan kilpailussa tulevat pärjäämään ne, joilla perustekeminen on kunnossa, eivät ne, jotka tarjoavat erikoisimpia vaihtoehtoja.

– Oluista löytyy kanttarelleja ja nyt sekaan ruvetaan heittämään tyyliin sammakoita. Pian tulee vastaan se, kuka osaa tehdä oikeasi hyviä oluita. Palataan lageriin ja pilsneriin ja siihen, miten niitä oikeasti tehdään, Tapanainen totesi toukokuussa Makuja.fi:n haastattelussa.

Lähde: Craft Park Finland

Näin valmistuu yksi suomalaisten suosituimmista oluista:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja