Onko tässä järkeä? Mustikkakeitto ja hanavesi ovat verottajan mukaan virvoitusjuomia

Mehu- ja säilyketeollisuus pitää virvoitusjuomiin suunnatun veron laajentamista mehuihin ja mehukeittoihin erittäin raskaana toimenpiteenä yksittäisille mehualan yrityksille.

Alun perin lähinnä virvoitusjuomien kulutusta hillitsemään tarkoitettu virvoitusjuomavero laajeni tämän vuoden alusta koskemaan myös hedelmä- ja marjakeittoja. Marjakeittojen kuluttajahinnat tulevat näillä näkymin veronalaisuuden vuoksi nousemaan 15–20 senttiä kilolta.

Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistyksessä veropohjan laajentamista pidetään lisätaakkana kotimaisille yrityksille ja uutta tulkintaa epäloogisena. Virvoitusjuomaveron suuruus on 11 senttiä litralta, jonka valmistaja maksaa suoraan valtiolle. Kaupan osuus lasketaan prosentteina verollisen hinnan päälle.

– Lähinnä virvoitusjuomiin suunnatun veron laajentaminen koskemaan ensin mehuja ja nyt myös mehukeittoja on erittäin raskas toimenpide yksittäisten mehualan yritysten kannalta. Verotuksen piirissä on jo myös kotona mehujen laimentamisessa käytetty hanavesi, mikä on todella kohtuutonta, Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistyksen uusi puheenjohtaja Tom Sauren korostaa.

Valtionvarainministeriön mukaan laimennettavista juomista vero kannetaan niistä saatavan juomamäärän perusteella eli niin sanottujen laimennuslitrojen mukaan. Jos siis käytät kotonasi esimerkiksi laimennettavia mehuja, siirtyy niissä käytettävä hanavetesi verotuksen piiriin.

Ruokalasku kasvaa entisestään

Toimialapäällikkö Elisa Piesala muistuttaa, että marja- ja hedelmäkeittojen volyymit ovat pieniä.

– Verokertymä ehkä kattaa verotuksen aiheuttamat hallinnolliset kulut, mutta lapsiperheiden ruokalaskua tämäkin lisävero kasvattaa jo toteutetun alv-korotuksen lisäksi, Piesala toteaa

Yhdistyksen tekemän tilastoselvityksen mukaan suomalaisten viisi eniten käytettyä juomaa ovat talousvesi, kahvijuoma, maito, olut ja virvoitusjuomat. Seuraavina tulevat selkeästi pienemmillä volyymeillä kivennäisvedet, marja- ja hedelmäjuomat, laimennettavat mehut ja juomat, long drink ja tee. Nykyinen valmistevero kohdistuu yhdistyksen mukaan vain muutamiin elintarviketeollisuuden yrityksiin ja vääristää eri juoma- ja ruokavaihtoehtojen välistä kilpailua.

Elintarviketeollisuusliitto: Valmisteveroista luovuttava kokonaan

Hallituksen sokeriverotyöryhmän torstaina julkaistun loppuraportin mukaan nykyinen makeisvero on toimiva malli, eikä verotuksessa ole syytä siirtyä laaja-alaiseen sokeriverotuksen.

Elintarviketeollisuudessa ollaan oltu erityisen huolestuneita nykyisen veron kilpailua vääristävistä ominaisuuksista veronalaisten ja veron piiriin kuulumattomien tuotteiden kesken. Lisäksi vero kohdistuu vain muutamiin yrityksiin. Näitä ongelmia veron laajentaminenkaan ei liiton mukaan poistaisi.

– Makeisveromallia kehittämällä voidaan ehkä korjata joitakin epäkohtia, mutta se olisi edelleen hallinnollisesti kohtuuttoman raskas. Yritykset ovat joutuneet palkkaamaan henkilöstöä hoitamaan pelkästään verotukseen liittyvää byrokratiaa. Se heikentää merkittävästi yrityksen mahdollisuuksiin pärjätä äärimmäisen kilpailuilla elintarvikemarkkinoilla ja voi johtaa tuotannon supistumiseen Suomessa, toimitusjohtaja Heikki Juutinen toteaa

Elintarviketeollisuusliiton mukaan valmisteveroista on luovuttava kokonaan niiden merkittävien haittojen ja kyseenalaisten hyötyjen vuoksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat