Onko tämä supersuosittu dieetti myös tehokkain?

Mikä oli vuoden 2013 kuumin dieetti? Googlen hakuhistorian perusteella maailmalla vannottiin ainakin paleo-ruokavalion nimeen.

Googlen vuosittainen Zeitgeist -lista paljastaa palvelun haetuimmat sanat ja ilmiöt. Oma lista on koottu myös tämän vuoden suosituimmista dieeteistä. Mitkä painonpudotustaktiikat ja ruokavaliot ovat kiinnostaneet maailman ihmisiä tänä vuonna eniten?

Googlatuimmat dieetit 2013

1. Paleo- eli luolamiesdieetti

Ruokavaliossa syödään "kuten luolamiehet": Ruokavaliossa suositaan tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, vähärasvaista punaista lihaa, kalaa, siipikarjaa sekä pähkinöitä. Maitotuotteita, palkokasveja, viljoja sekä prosessoituja ruokia luolamiesdieetissä ei syödä.

2. Mehupaasto

Mehupaastossa pyritään pudottamaan painoa nauttimalla ainoastaan mehustettuja vihanneksia ja hedelmiä 3-14 päivän ajan.

3. Välimeren dieetti

Välimeren ruokavalion terveellisyyttä on hehkutettu useissa eri tutkimuksissa. Runsaasti hyviä rasvoja ja vihanneksia sisältävä ruokavalio pidentää tutkitusti ikää.

4. Superpuhdistusdieetti (Master Cleanse Diet)

Superpuhdistusdieetti on tuomittu jopa hengenvaaralliseksi terveysasiantuntijoiden toimesta. Dieettiä ei suositella kokeiltavaksi. Siinä kehoa puhdistetaan nauttimalla ainoastaan vedestä, sitruunamehusta, vaahterasiirapista ja cayennepippurista valmistettua juomaa.

5. Ketogeeninen dieetti

Ketogeeninen ruokavalio sisältää vähän hiilihydraatteja, riittävästi proteiineja mutta runsaasti rasvaa. Elimistö menee tällöin ketoosiin ja aivot käyttävät energianlähteenä ketoaineita glukoosin sijaan. Se on kehitetty alun perin vaikean epilepsian hoitoon.

6. Okinawa-dieetti

Japanin Okinawassa elää suhteessa maailman eniten yli 100-vuotta täyttäneitä ihmisiä. Ei siis ihmekään, että okinawalaisten puhdas ruokavalio on herättänyt kiinnostusta myös muualla maailmassa. Okinawan dieettiin kuuluu runsaasti tuoreita vihanneksia, tofua, täysjyvää sekä rasvaista kalaa.

7. Omnivore-dieetti (= kaikkiruokaisuus)

Suuri osa ihmisistä sekä eläimistä ovat kaikkiruokaisia, eli ovat sekä lihansyöjiä että kasvissyöjiä. Tätä yleistä ruokavaliota kutsutaan nimellä kaikkiruokaisuus, englanniksi omnivore.

8. Hedelmädieetti

Yksi tämän vuoden hiteistä on vaaralliseksikin tuomittu hedelmädieetti. Siinä ruokavalio koostuu lähes suurimmaksi osaksi tai jopa pelkästään hedelmistä. Näyttelijä Ashton Kutcher kertoi joutuneensa sairaalaan yrittäessään laihduttaa elokuvarooliaan varten hedelmädieetin avulla.

9. Pescovegetaarinen dieetti

Täysvegaaniutta kevyempi versio on pescovegetaarinen dieetti, jossa on lupa nautiskella kasvikunnan tuotteiden lisäksi kalaa, maitovalmisteita ja kananmunaa.

10. Fleksitarismi eli osa-aikainen kasvissyönti

Tänä vuonna suosituksi on noussut myös niin sanottu fleksaus tai fleksitarismi. Sillä tarkoitetaan osa-aikaista kasvissyöntiä. Fleksaajat voivat olla esimerkiksi puolet viikosta täysin kasvissyöjiä ja syödä loppuviikon myös lihatuotteita.

Oletko sinä kokeillut vuoden googlatuimpia dieettejä? Onko luolamiesdieetti tehokkain? Lähetä kokemuksesi sähköpostilla osoitteeseen makuja(at)mtv.fi. Lukijoiden kokemuksia julkaistaan Makuja.fi-sivustolla.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat