"Onko tämä joku kusetus" – Jaakolle tuli outo puhelu: Kummallinen suomenkielinen nauhoite yritti saada sanomaan "kyllä"

Uuden ajan puhelinhuijaukset voivat yleistyä 0:36
Huijarit voivat myös kapata käyttäjänsä puhelimen. Katso video!

Helsinkiläinen Jaakko sai viime torstaina kummallisen puhelun, jonka hän uskoo olevan jonkinlainen huijaus. Nauhoitteeksi epäillyssä puhelussa suomenkielinen henkilö yritti saada häntä vastaamaan kysymykseen kyllä tai ei.

Henkilö oli puhelun aluksi esittäytynyt henkilöstöyrityksen edustajaksi, joka rekrytoi työntekijöitä keittiöyritykselle.

"Sopiiko se, kyllä vai ei"

Jaakko vastasi puheluun kysymällä, miksi yritys hänelle soittaa. Tässä vaiheessa vastaukset alkoivat muuttua omituisiksi.

– Anteeksi, nyt juuri pätkäisi hieman, mutta voisiko edustajamme ottaa sinuun yhteyttä, kyllä vai ei, Jaakko toistaa saamansa vastauksen.

– Minä olen tässä vain tällainen soittelija, on parempi, että edustajamme ottaa yhteyttä. Sopiiko se, kyllä vai ei, hän kuvailee toista.

Eräs vastauksista myös toistettiin puhelun aikana.

– Kun se ryhtyi monotonisesti toistamaan samaa asiaa, tajusin, että se on varmaan joku nauhoite. Taitavasti tehty nauhoite kyllä, hän toteaa.

"Onko tämä joku kusetus?"

Jaakko jäi kuitenkin pohtimaan, kuka ohjaisi nauhoituksen kulkua.

– Kun kysyin, onko tämä joku kusetus, kun yrität saada minut sanomaan tuon, nauhoite vastasi "kiitos ajastanne ja mukavaa päivänjatkoa".

Tämän jälkeen puhelu katkesi.

Epäaidon iloinen soittaja

Puhelu tuli suomalaisesta 09-alkuisesta numerosta. Jaakko soitti myöhemmin takaisin numeroon, mutta se ei edes hälyttänyt hänen puheluunsa.

Keittiöyhtiön, jonka nimissä puhelussa puhunut henkilö kertoi asioivansa, asiakaspalvelija ei kertomansa mukaan tietänyt asiasta mitään. Poliisiin Jaakko ei nähnyt syytä olla yhteydessä.

Jaakko tiesi entuudestaan vastaavia outoja, kyllä ja ei vastauksia hakevia puheluita soitetun englanniksi ulkomaisista numeroista, mutta nyt puhelu tuli suomeksi.

Ääni oli hänen mukaansa luonnollinen ja se lausui suomea äidinkielenään sitä puhuvan tavoin, mutta äänensävyltään se oli "feikin iloinen".

–Pari kysymystä kesti ennen kun tajusin, etten käy ihmisen kanssa tätä keskustelua, hän toteaa.

Englanninkieliset puhelut tuttu ilmiö

Viime vuosien aikana suomalaisille on tullut outoja puheluita ulkomaisista numeroista, joissa on soittajien mukaan yritetty saada henkilö vastaamaan kysymykseen "yes", eli englanniksi kyllä. 

Tietoturva-asiantuntija Ville Kontinen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta kertoo, että he eivät ole saaneet juurikaan yhteydenottoja millään kielellä toteutetuista kyllä-ei-puheluista.

Konttinen ei näe, että puhelimeen vastaamisessa olisi mitään erityistä riskiä, mutta puhelinnumeroon takaisin soittaminen voi tulla kalliiksi, jos kyseessä onkin palvelunumero.

Vastakysymykset paljastavat nauhoitteen helposti

Puheluun voi lähtökohtaisesti vastata, ja jos puhelu kuulostaa epäilyttävälle, sen voi katkaista. Erikoisiin kyllä-ei-kysymyksiin voi myös vastata vastakysymyksellä.

– Miksi kysyt tällaista asiaa? Kuka olit ja mistä soititkaan, Kontinen antaa esimerkkejä tavasta hankkia peliaikaa tilanteen pohtimiseen.

Vastakysymykset myös paljastavat helposti, onko toinen osapuoli nauhoite, ja ihmisen kohdalla tuloksena voi olla hämärät motiivit paljastavaa epäröintiä.

Jos puhelun jälkeen henkilö kuitenkin saa odottamattomia tilausvahvistuksia tai muita yhteydenottoja tehdystä sopimuksesta, tulee hänen Kontisen mukaan reklamoida asiasta, vaatia tallennetta tilauksesta sekä valittaa asiasta kuluttajaviranomaiselle.

Kontinen muistuttaa myös, että tänä päivänä esimerkiksi 09-alkuinen numero ei ole luotettava varmennus puhelun lähtömaasta, vaan teknisillä ratkaisulla puhelun alkuperäinen soittopaikka voidaan häivyttää.

Lue myös:

    Uusimmat