Onko tämä hävittäjä Hornetien korvaaja? Katso huikea 3D-esitys

Suomi etsii poistuville Hornet-hävittäjille korvaajaa. Tarkoituksena on löytää monitoimihävittäjä, joilla Suomen ilmapuolustus voidaan uskottavasti hoitaa.

Uutta MTV.fi:ssä! Tarkastele F-35-hävittäjää pyörittämällä sitä sivulle. Hävittäjää liikuttamalla näet lisätietoja sen aseistuksesta ja muista ominaisuuksista.

Sopiviksi vaihtoehdoiksi on keskustelussa nostettu amerikkalaiset F-35A ja F/A-18E Super Hornet, ruotsalainen JAS 39 Gripen E/F NG, ranskalainen Dassault Rafale ja eurooppalaisten lentokonevalmistajien yhteistuotos Eurofighter Typhoon.

Sotilas- ja aseasiantuntija Arto Pulkki pitää listaa uskottavana.

– Valintaan vaikuttavat suorituskyvyn lisäksi taloudelliset tekijät ja turvallisuuspoliittiset kysymykset. Kaikilla listan hävittäjistä voitaisiin hoitaa Suomen ilmapuolustus, hän toteaa.

Pulkin veikkaukset todennäköisimmiksi vaihtoehdoiksi ovat F-35A ja JAS 39 Gripen E/F NG monitoimihävittäjät.

– Ne nostavat Suomen puolustuksen suorituskykyä ja ovat turvallisuuspoliittisesti Suomelle sopivin ratkaisu.

Yhdysvaltaiskoneella nelinkertaiset käyttökustannukset

Vertaillessa F-35 ja JAS Gripen hävittäjiä merkittävin ero on ominaisuuksien painopisteet.

F-35 on myös panostanut häiveteknologiaan, joten sen aerodynamiikka on JAS Gripeniä heikompaa. Liikehtimiskyvyn heikkoudet vaikuttavat myös käyttöhintaan.

– JAS Gripen ja F-35 edustavat ääripäitä lentokustannuksissa. Kun JAS Gripenin lentotuntihinnan arvioidaan olevan noin 5000 euroa, tulee se F-35 olemaan noin 20 000 euroa, Pulkki kertoo.

Yhden hävittäjän hinta pyörii 100 miljoonan euron suuruusluokassa. Vaikka hävittäjien ostohinta on jo korkea, arviolta 5–10 miljardia euroa, suosisi Pulkki enemmän elinkaariajattelua.

– On katsottava kaikkia kustannuksia hankinnasta käytöstä poistoon, hän toteaa.

Tutkia hämäävää tekniikkaa ja parempi lentokyky

Pulkin mukaan listatuista koneista vain F-35:ttä voidaan pitää varsinaisena viidennen sukupolven hävittäjänä. Niiden ominaisuuksia ovat tutkia hämäävä häiveteknologia sekä kehittyneempi liikehtimiskyky lentäessä hyvin lujaa ja hiljaa. Useimmat niistä kykenevät yliääniseen lentoon ilman jälkipoltinta. Tosin F-35:llä tämä kyky on hyvin rajoittunut.

Lisäksi viidennen sukupolven hävittäjien valvontajärjestelmät yhdistelevät tietoja erilaisista lähteistä, kuten tutkista ja infrapunakameroista.

Vanheneeko uusi tekniikka ennen aikojaan?

Listan muut koneet ovat niin kutsuttuja paranneltuja neljännen sukupolven monitoimihävittäjiä, joissa on häiveteknologiaa lukuun ottamatta muut viidennen sukupolven ominaisuudet.

Häivetekniikan kohdalla kysymys on, miten pitkään se toimii kehittyviä tutkajärjestelmiä vastaan.

– Kannattaako hankkia korkean hankinta- ja käyttökustannuksen häivekoneita, jos tutkatekniikan kehityksen ansiosta ne kyetään tulevaisuudessa kuitenkin paikantamaan lähes yhtä hyvin kuin häivetekniikattomat, Pulkki pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja