Mainos

Nyt jyrisee! Suomessa nähdään nyt ensimmäistä kertaa F-35-taistelukone – koelentäjä tietää, millaista sillä on lentää -40 asteen pakkasessa

2:55
Lentäjä kertoo, millaista on F-35-hävittäjän ohjaksissa.

Turkuun saapuu viikonlopun aikana esittäytymään useiden eri valmistajien hävittäjiä. Valmistajat kosiskelevat suomalaisia nyt urakalla, sillä joku näistä kilpailijoista toimittaa Suomelle mahdollisesti ilmavoimien seuraavan hävittäjähankinnan.

Uuden hallituksen syliin on tipahtanut suuri vastuu Suomen tulevista hävittäjähankinnoista. Viimeinen taistelu hävittäjätarjokkaista käydään viiden eri yrityksen välillä, joista yksi on yhdysvaltalainen Lockheed Martin. 

Valmistaja tuo ensimmäistä kertaa Suomeen viidennen sukupolven F-35-taistelukoneen. 

Häivehävittäjiä nähdään Turussa jopa kaksin kappalein, kun merten toiselta puolen lentäneet hävittäjät esittäytyvät ranskalaisten ja brittiläisten kilpakumppaniensa ohella Turun ilmatilassa.

F-35 ei muiden hävittäjien tavoin kuitenkaan esiinny mukana ilmailunäytöksessä. 

Talviolosuhteet voivat vaikeuttaa hävittäjienkin työskentelyä

Kanadalaisella Billie Flynnillä on allaan kenties maailman eniten lentotunteja kyseisellä hävittäjämallilla. Vuonna 2003 Lockheed Martinin palvelukseen astunut mies on ammatiltaan hävittäjien koelentäjä.

– Kun lensin ensimmäistä kertaa F-35-mallilla, hämmästyin siitä, kuinka paljon informaatiota lentäjälle oli tarjolla koneen näytöiltä, kertoo Flynn. 

Flynn kehuu erityisesti F-35-mallin kestävyyttä. Hän mainostaa koneen olevan Suomen olosuhteisiin soveltuva. 

– Kehitystyötä on tehty talvisin Norjassa, jotta tiedetään, kuinka hävittäjä selviää kylmemmissä sääolosuhteissa. Olen itse lentänyt konetta -40 asteen pakkaslukemissa ja tiedän, kuinka tällaiset sääolosuhteet voivat vaikuttaa koneisiin. Tämä todistaa sen, että talviolosuhteet eivät vaikuta meidän koneeseemme, Flynn toteaa. 

Päätöksiä tehdään vuonna 2021

Lockheed Martinin F-35 on vain yksi ehdokas kilpailussa Suomen ilmavoimien Hornetin seuraajaksi.

Hävittäjätarjokkaita on yhteensä viisi, joista Turun ilmatilassa nähdään F-35-mallin lisäksi ranskalainen Dassault Rafale ja Britannian Eurofighter Typhoon.

Tarjouskilpailussa ovat mukana myös ruotsalainen Saab Gripen E ja yhdysvaltalainen Boeing F/A-18 Super Hornet.

Seuraava askel Suomen hävittäjähankinnoissa on lähettää kaikille tarjokkaille vielä tämän vuoden aikana tarkentava tarjouspyyntö. Lopulliset tarjoukset valmistajilta pyydetään vuoteen 2020 mennessä ja päätös Hornet-kaluston seuraajista tehdään vuonna 2021. 

Hävittäjähankinnan on arvoitu maksavan Suomelle 7–10 miljardia euroa.


Juttua muokattu 14. kesäkuuta klo 15.23: Selvennetty, että hävittäjä ei esiinny ilmailunäytöksessä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja