Mainos

Onko tämä alastoman Mona Lisan luonnos? ”Teos valmisteli Mona Lisaa lähes varmasti”

Monna Vanna -nimisestä naisesta tehty hiilipiirros on ehkä luonnos alastomasta Mona Lisasta, uutisoi BBC. Taiteentuntijat ovat alkaneet epäillä asiaa Louvren museon tekemien kokeiden jälkeen.

Louvren museon tekemät kokeet ovat vakuuttaneet kuraattorit siitä, että Leonardo Da Vincin studioon yhdistetty, alastonta naista kuvaava hiilipiirros on ainakin osin suuren maalaustaiteen mestarin tekemä – ja mahdollisesti Mona Lisan luonnos.

Teos on ollut kauan nähtävillä: se on ollut esillä jo vuodesta 1862 renessanssitaiteen kokoelmassa Musée Condéssa Pariisissa. Vasta nyt se on yhdistetty Mona Lisaan.

– Tämä ei ole vain haalea kopio. Katsomme luonnosta, mitä todella työstettiin yhdessä Mona Lisan kanssa Leonardon elämän loppupuolella. Se on lähes varmasti valmisteleva työ öljyvärimaalausta varten, sanoo kuraattori Methieu Deldicque BBC:lle.

Deldicque perustelee väitettään sillä, että kädet ja kasvot ovat lähes identtiset Mona Lisassa ja hiilipiirroksessa. Kuvat ovat myös lähes samankokoiset ja pienet reiät, joita luonnoksessa on, viittaisivat siihen, että sen muotoa on jäljitelty kankaalle.

Deldicquen johtopäätöksiä on pidetty myös liian pikaisina. Louvren museon konservointiasiantuntija Bruno Mottin huomauttaa, että asia tulee tutkia tarkasti.

Hän sanoo, että varjostukset lähellä luonnoksen päätä on tehnyt oikeakätinen henkilö, kun Da Vinci käytti vasenta kättään.

– Selvitystyö vie vielä jonkin aikaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.