Olet kuullut Mona Lisasta, mutta entä "naku-Lisasta"? Kuuluisasta maalauksesta on olemassa alaston versio

1:57
Tätäkin on tutkittu: Oliko Mona Lisa sairas?

Piirsikö Leonardo da Vinci "alastoman Mona Lisan"? Se on hyvinkin mahdollista, sanovat tutkijat nyt.

Leonardo da Vincin mestariteoksen, Mona Lisan, mysteeriä on ratkottu jo vuosisatoja. Vaatetettu Mona Lisa ja hänen aito henkilöllisyytensä on kiinnostanut tutkijoita jo pitkään, mutta tiesitkö, että Mona Lisasta saattaa olla olemassa myös alaston versio?

Onko Monna Vanna kuuluisan taiteilijan teos?

Salaperäinen hiilipiirros kantaa nimeä Monna Vanna, ja muistuttaa "hätkähdyttävästi" Mona Lisaa, kertoo CNN. Piirroksen nainen on kuitenkin alaston.

Teos on sijainnut Condé Museum -museossa 1800-luvulta lähtien. Tutkijat ovat jo vuosia pohtineet, onko kyseessä aito Leonardo da Vincin teos. On pidetty myös mahdollisena, että mestarin oppilaat tekivät työn valmiiksi da Vincin puolesta.

Teosta tutkitaan vuonna 2017. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Teos mahdollisesti Leonardon tekemä

Tutkijat ovat nyt mahdollisesti selvittäneet "alastoman Mona Lisan" salaisuuden. Testien perusteella on selvinnyt, että alastoman Mona Lisan on suurilta osin viimeistellyt vasenkätinen taiteilija. Piirroksessa on myös käytetty da Vincin suosimia tekniikoita.

Tämä tukisi teoriaa siitä, että teoksen on tehnyt Leonardo da Vinci. Tutkijoiden mukaan teos ei ainakaan ole kopio, vaan alkuperäinen piirros.

– Mahdollisuus, että Leonardo teki suurimman osan piirroksesta, on hyvin suuri. Se on hyvin laadukas työ, jonka on tehnyt mahtava taiteilija, kuraattori Mathieu Deldicque kommentoi.

Työ pääsee näytille ensi kesänä

Deldicquen mukaan teos on lähes varmasti esivalmisteluna öljyvärityötä varten.

Vaikka löytö on innostava, Deldicque kehottaa taidemaailmaa suhtautumaan teokseen "vakavasti ja tieteellisesti". Täysin varmoja teoksen taustasta ei voida olla luultavasti koskaan.

Monna Vannaa tullaan esittelemään Condé Museum -museossa kesällä 2019.

Lähteet: CNN.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja