Jumalattaren rintakuvaa luultiin Leonardo da Vincin tekemäksi: Sitten tutkijat käänsivät silmänsä valaisiin ja tajusivat totuuden

Berliiniläisessä Bode-museossa näytteillä olevaa Flora-jumalattaren rintakuvaa on pitkään pidetty renesanssinero Leonardo da Vincin taidonnäytteenä.

Veistoksen muotokieli muistuttaa vahvasti da Vincin taideteoksia. Ongelmana on ollut, että veistoksen alkuperästä ei ole ollut todistusaineistoa. Flora onkin vuosikymmenten mittaan aiheuttanut asiantuntijapiireissä melkoisesti kädenvääntöä siitä, että onko veistos todellakin da Vincin käsialaa.

Tiedesivusto LiveScience kertoo, että nyt asiaan on saatu varmuus: Flora ei mitenkään voi olla da Vincin tekemä, sillä se on tehty vasta kauan renesanssineron (1452-1519) kuoleman jälkeen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan rintakuva on itseasiassa tehty vasta 1800-luvulla.

Tutkijat onnistuivat selvittämään veistoksen iän valaiden avulla, tarkemmin sanoen kaskelotteja tutkimalla. Veistoksessa on nimittäin käytetty kaskeloteista saatavaa vahamaista ainetta. Vahaa tutkimalla tutkijat onnistuivat määrittämään veistoksen iän tarkasti.

Flora-veistos on noin 70 senttimetriä pitkä ja se painaa 28 kiloa. 

Lue myös:

    Uusimmat