Onko somesuosio silmänlumetta - valeseuraajien armeija väijyy suosikkeja

Suomen suosituimmilla twiittaajilla on kymmeniätuhansia seuraajia - vai onko? Somesuosikeilla näyttää olevan Twitterissä paljon mahdollisia valeseuraajia.

Twitterin seurantaan on olemassa työkaluja, joilla voi yrittää määritellä sitä, kuinka moni tilin seuraajista on "valeseuraaja". Valeseuraajan määrittely tosin voi olla vaikeaa. 

Valeseuraajaksi voidaan määritellä käyttäjä, jonka tili on luotu äskettäin, profiilikuvana on oletuskuva eikä tiliä ole käytetty muuhun kuin muiden seuraamisen.

- Suomessa on kuitenkin paljon käyttäjiä, jotka saattavat näyttää valeseuraajilta. He eivät twiittaa itse vaan pelkästään seuraavat muita, muistuttaa MTV:n sosiaalisen TV:n tuottaja Martti Lindholm.

- Sitä ei pystytä tarkkaan tunnistamaan, kuka on feikkikäyttäjä. Itse asiassa sen, onko käyttäjä feikki vai ei, tietää vain Twitter, sanoo mainostoimisto Meran sosiaalisen median asiantuntija Toni Nummela.

Feikkitili on ohjelmallisesti luotu tili, jota ei oikeasti käytetä.

– Koodarit ympäri maailmaa vääntävät niitä ja niillä voi olla erilaisia tarkoituksia, Nummela kertoo.

Testasimme suomalaisten somesuosikkien seuraajia valeseuraajien paljastamiseen tarkoitetuilla työkaluilla. Mittausten tuloksiin on syytä suhtautua varauksella, sillä valeseuraajien todellista määrää on vaikea päätellä. Tämä näkyy myös tuloksista; toinen työkalu määrittelee epäilyttäviksi kolme neljästä seuraajasta, toinen vain joka kuudennen.

Twitterin käyttöä tilastoidaan heikosti eikä yhtiö itse kerro tietoja maakohtaisista käyttäjämääristä. Suomessa on Nummelan arvion mukaan noin 290 000 twiittaajaa, joista aktiivisia on noin 50 000.

Suomen suosituimpien twiittaajien listaa ei kerää kukaan. Tässä testissä mukaan otettiin 15 erilaisilta listoilta löytyvää suosittua suomalaista twiittaajaa.

Epäilyttäviksi määriteltyjen seuraajien osuus

Nimi ja nimimerkki

Seuraajia

SocialBakers

Statuspeople

1. Heikki Kovalainen (@H_Kovalainen)

317 000

37 %

29 %

2. Alexander Stubb (@AlexStubb)

188 000

67 %

15 %

3.  Petteri Tarkkonen (@ptarkkonen)

168 000

12 %

6 %

4. Kenneth Morelius (@Darioart)

152 000

2 %

81 %

5. Arman Alizad (@Titmeister)

109 000

79 %

15 %

6. Tuomas Enbuske (@TuomasEnbuske)

100 000

68 %

16 %

7. Jukka Hildén (@Jukkadudeson)

98 000

56 %

14 %

8. Mikko Hyppönen (@mikko)

94 800

53 %

18 %

9. Aku Hirviniemi (@hirviniemi)

86 600

61 %

12 %

10. Riku Rantala (@rikurantala)

76 900

69 %

18 %

11. Jari Sarasvuo (@SarasvuoJari)

75 200

75 %

15 %

12. Tarja Halonen (@TarjaHalonen)

73 400

67 %

18 %

13. Jare ”Cheek” Tiihonen (@CheekOfficial)

66 500

38 %

15 %

14. Aleksi Valavuori (@Valavuori)

66 400

73 %

16 %

15. Sami Hedberg (@SamiHedberg)

65 900

59 %

17 %

Seuraajien määrä ja SocialBakers 2.3.2015

Statuspeople-tarkistus 5.3.2015

 

Epäilyttävä seuraaja voi olla vain vaikeneva suomalainen

Social Bakers ja Statuspeople luokittelevat seuraajat kolmeen luokkaan; epäilyttäviksi, passiivisiksi tai hyväksyttäviksi.

Eri työkaluissa epäilyttäviksi määritellään eri perustein. Statuspeople-työkalussa passiivisten tilien osuus on huomattavasti suurempi. SocialBakers määrittelee seuraajista suuremman osan epäilyttäväksi.

Statuspeople varoittaa käyttäjää silloin, kun valeseuraajien osuus on yli 10 prosenttia. Lähes kaikilla Suomen somesuosikeilla valeseuraajien osuus on Statuspeoplen mukaan huolestuttava.

Tv-suosikki Arman Alizadilla epäilyttäväksi luokiteltavien seuraajien osuus oli SocialBakersin mukaan suurin. Peräti 79 prosenttia Alizadin seuraajista on Social Bakersin mukaan joko tyhjiä tai epäilyttäviä tilejä.

Myös Statuspeoplen mukaan Alizadilla on kyllä paljon valeseuraajia, mutta ei läheskään niin paljon kuin DarioArt-tunnusta käyttävällä Kenneth Moreliuksella. Hänellä on yli 150 000 twitterseuraajaa. SocialBakersin mukaan he ovat aitoja, mutta Statuspeople sen sijaan määrittelee valtaosan seuraajista epäilyttäviksi.

Statuspeople määrittelee Suomen somesuosikeille yhtä lukuunottamatta yli 10 prosenttia valeseuraajia. Kansainvälisillä julkkiksilla ei näyttäisi olevan näin paljon valeseuraajia. Laulajien Katy Perryn ja Justin Bieberin Twitter-seuraajista epäilyttäviä on StatusPeoplen vain kolme prosenttia, Rihannalla kahdeksan prosenttia. Tämä on alle StatusPeoplen huolestuttavaksi määritellyn tason.

Seuraajien laatu määrää tärkeämpää

Valetilejä voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen. Jotkut voivat ostaa itselleen valeseuraajia, mutta somen asiantuntijat eivät usko, että monikaan Suomessa tekee niin.

- Valetilit saattavat esimerkiksi haravoida tietoa, eli kerätä ohjelmallisesti käyttäjän twiittejä analysointitarkoituksiin. Osa tileistä saattaa mainostaa jotain tuotetta laajalla skaalalla. Osa tileistä vain pönkittää sosiaalisen median näkyvyyttä, Nummela sanoo.

On vaikea arvioida, mistä valeseuraajien armeija voisi olla kotoisin. Valeseuraajia tulee somesuosikkien tileille myös ilmaiseksi, pyytämättä.

- Isot tilit houkuttelevat valeseuraajia automaattisesti luokseen, koska näitä tilejä on helppo löytää erilaisista listauksista, Nummela sanoo.

Suomessakin somesuosiota mitataan usein juuri seuraajien määrällä. MTV:n sosiaalisen TV:n tuottajan Martti Lindholmin mukaan seuraajien määrä ei kuitenkaan ole niin tärkeää kuin se, millaista keskustelua henkilö saa aikaan.

- Valeseuraajilla ei tee mitään. Tärkeämpää on se, kuinka moni käy kanssasi keskustelua, kuinka moni uudelleentwiittaa twiittejäsi tai tykkää kuvistasi. Tärkeää on se, kuinka vaikuttava olet, Lindholm sanoo.

Meran Nummela on samaa mieltä.

- Tärkein mittari ei ole seuraajien määrä vaan enemmänkin juuri se, mitä sometilillä saa aikaiseksi. Kuinka saa edistettyä sitä asiaa, mitä haluaa edistää, Nummela sanoo.

Valeseuraajien ainoa etu voisi asiantuntijoiden mielestä olla se, että se saa oikeatkin Twitter-käyttäjät hakeutumaan seuraajiksi.

- Twitter toimii hyvin brändien, henkilöbrändien ja imagon rakentamisessa. En ymmärrä, mitä hyötyä voisi olla siitä, jos on paljon seuraajia, jotka eivät tee mitään. Ainoa hyöty siitä on se, että nopeasti katsottuna saattaa vaikuttaa suositulta, Lindholm sanoo.

Jutun tekoaikana SocialBakersin valeseuraaja-työkalu poistui verkosta. Nyt verkkosivulla kerrotaan, että työkalua kehitetään paremmaksi. 

Lue myös:

    Uusimmat