Suomalaistutkija: Twitterin talous ei pelastu 8 dollarin sinitäppämaksuilla, Elon Muskin muutokset lisäävät palvelun epävarmuutta ja vähentävät tasa-arvoa

Musk laittoi Twitterin mullinmallin - mitä siitä seuraa? 8:19
Musk laittoi Twitterin mullin mallin – mitä siitä seuraa?

Tutkija arvelee Twitterin maksullisuuden lisäävän sen epävarmuutta ja epätasa-arvoa – eikä se edes välttämättä pelasta talousvaikeuksissa olevaa palvelua.

Sosiaalisen median palvelu Twitter muuttaa osan tileistään maksullisiksi. Vastaisuudessa käyttäjä saa sinisellä leimalla merkityn varmennetun tilin maksamalla palvelulle 8 dollarin eli noin 8 euron kuukausimaksun.

The New York Times uutisoi maksullisten tilien tulevan käyttöön Yhdysvaltain välivaalien jälkeen. Vaalit järjestetään tänään tiistaina.

Maksullisuuden myötä Twitterin ostanut liikemies Elon Musk aikoo muuttaa myös järjestelmän algoritmeja siten, että maksavien asiakkaiden viestit näkyvät käyttäjillä ensisijaisesti.

Tuo myös ongelmia

Kun varmennetun tilin voi jatkossa saada kuka vain maksua vastaan, on mahdollista, että joku esiintyy esimerkiksi uutistoimistona ja julkaisee väärää tietoa vaaleista.

Tästä on saatu jo osviittaa, kun Twitteriin alkoi ilmestyä itse Elon Muskin kustannuksella parodioivia tilejä.

Monet varmennetut Twitter-käyttäjät muuttivat palvelussa nimekseen "Elon Musk" ja twiittasivat hämmentäviä tekstejä, joiden tarkoitus oli ilmeisesti pilailla Twitterin uuden omistajan kustannuksella.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Tällainen huumori oli miljardöörille liikaa, sillä nyt hän on ilmoittanut potkivansa Twitteristä ulos kaikki tilit, jotka tekeytyvät toiseksi ihmiseksi kertomatta selkeästi, että kyseessä on parodiatili.

Kun jatkossa periaatteessa kuka tahansa voi ostaa sinisen ”varmennustäpän”, tutkijan mukaan epävarmuus henkilöllisyydestä lisääntyy.

–Tämä mekanismi tulee jatkossa ilmeisesti puuttumaan kokonaan tai se on hyvin epäselvä, yliopistotutkija Salla-Maaria Laaksonen Helsingin yliopistosta arvioi MTV:n Uutisaamussa.

Saattaa kaventaa sananvapautta

Laaksonen arvioi, että maksullisuus saattaa myös kaventaa Twitterin sananvapautta, vaikka Musk on puhunut nimenomaan sen puolesta.

– Musk on ilmoittanut, että vain maksullisten käyttäjien sisältöä tullaan nostamaan uutisvirrassa. Eli jos on perusilmaiskäyttäjäsisällöt eivät saa yhtä paljon näkyvyyttä kuin aiemmin. Ainakaan alustan tasa-arvoisuus ei tule lisääntymään.

Maksu voi toisaalta kirpaista osaa käyttäjistä.

– Valtaapitäville se ei ole ongelma. Twitteriä on kuitenkin käytetty paljon myös aktivismin välineenä ja maissa, joissa lähtökohtaisesti mediaa sensuroidaan eri tavalla. Silloin aletaan puhua käyttäjistä, jotka eivät pysty maksullista puolta ottamaan, ja se tuskin tulee olemaan heidän kanavansa jatkossa. 

Auttaako raha palvelun taloudenpidossa?

Twitter on Laaksosen mukaan ollut aika huono bisnes vuosien saatossa. Maksullisuus ja etenkin laajat irtisanomiset ovat tutkijan mukaan siksi ymmärrettäviä. 

– Varsinkin kun tilanne on ollut Muskin ostotarjouksen jälkeen aika epäselvä, mainostulot ensi vuotta ajatellen ovat aika epäselviä. Siinä mielessä Muskin toimet ovat jopa ymmärrettäviä saneeraustoimia.

Sitä, kuka uuden maksullisen Twitterin tulee hankkimaan, ei tutkijakaan osaa ennakoida.

– Jos vaikka kaikki tällä hetkellä verifioituneet käyttäjät suostuisivat maksamaan vaaditun 8 dollaria, se ei riittäisi taloudellisesti pelastamaan tilannetta.

Twitterillä on kokoaan suurempi merkitys 

Twitteristä puhutaan paljon, mutta esimerkiksi suomalaista vain 10 prosenttia käyttää sitä ja käyttäjistäkin harva on Twitterissä aktiivinen.

Tutkijan mukaan siihen nähden Twitterin yhteiskunnallinen merkitys on suuri.

– Käyttäjäporukka on ollut ikään kuin yhteiskunnallista eliittiä, politiikan toimijoita, toimittajia, yritysväkeä ja muita valtaa pitäviä. Siitä on tullut kiinnostavalla tavalla yhteiskunnallisen keskustelun areena maailmanlaajuisesti.

Jatkossa tilanne tullee tutkijan mukaan muuttumaan.

Lue myös:

    Uusimmat