Onko sinulla tietämättäsi sieni jaloissa? Näin tunnistat ja hoidat sen

Jalka- ja kynsisienet ovat inhottavia vaivoja, joilta suojautumiseen on hyvä kiinnittää huomiota myös kotona.

Jalka- ja kynsisieni ovat ikäviä sairauksia, joihin on syytä varautua erityisesti kesällä paljain jaloin liikkuessa. Sieni ei hyppää ihmiseen itsestään, paitsi silloin, kun sienialuetta ronkkii ja painelee. Sieni viihtyy erityisen hyvin lämpimässä ja kosteassa.

– Sen verran sieni se tarttuu, että lämpimässä ja kosteassa suihkuhuoneessa sieni jää suihkun lattialle, kertoo Feet & Soul Experiencen spa manager Karen Kankare.

Lattia tuleekin huuhdella huolella suihkun jälkeen hyvin, jottei omat jalkaongelmat leviä seuraaville peseytyjille. Jalkasienet tarttuvat helposti juuri pukuhuoneiden ja suihkutilojen lattioilta. Desinfiointisuihkeiden käyttö on kannattavaa kaikissa julkisissa pesutiloissa.

Näin sieni esiintyy

Jos sieni tulee varpaan väliin, se tulee usein kahden pikkuvarpaan väliin. Silloin se tekee hikoileviin jalkoihin paksun valkoisen peitteen. Voimakkaan hajun tunnistaa sieneksi. Sieni voi myös tehdä ihottuman näköistä ja kutisevaa ihottumaa jalkoihin, ja saattaa levitä jopa jalkapöytään.

– Kutina on jo sienen merkki. Jos iho on hyvinkin rikki ja punaisen näköinen, kannattaa ottaa kuuri jaloille.

Kynsisieni on jalkasientä hankalampi hoitaa. Kuuri on pitkä ja rankka vatsalle, sillä lääkkeet ovat voimakkaita ja kuuri voi olla jopa vuoden pituinen.

Kynsisieni on vaikea tunnistaa, koska se voi näyttää myös kynsivauriolta. Se alkaa kynnen kulmasta keltaisena, ja siinä voi näkyä täplikkyyttä. Sienen myötä kulma-alue alkaa paksuuntua ja kynsi muuttuu hauraaksi.

– Kynsisienestä hankalan tekee se, että moni ei välttämättä edes katsele jalkojaan tai kiinnitä niihin huomiota. Naiset saattavat lakata uutta väriä vanhan kynsilakan päälle, eivätkä edes huomaa lakan alla olevaa ongelmaa, muistuttaa Kankare.

Sieni-infektion saa helpoiten laiminlyömällä jalkahygienian ja käyttämällä paljon julkisia tiloja, joissa kuljetaan avojaloin. Jaloista ja niiden puhtaudesta onkin syytä pitää erityisen hyvää huolta, varsinkin kesäaikaan.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat