Onko sinulla tämä rokotus voimassa? Kotiin ei tule muistutusta – ilman rokotusta tauti voi johtaa kuolemaan

Kondylooma on seksitauti, joka olisi kokonaan ehkäistävissä rokotteella, mutta Suomessa rokotetaan vain syöpää aiheuttavia virustyyppejä vastaan 9:36
KATSO MYÖS VIDEO: Toiseksi yleisin seksitauti kondylooma voitaisiin ehkäistä rokotteella, Suomessa käytössä silti vain syöpää ehkäisevä rokotetyyppi.

Jäykkäkouristusrokote kuuluu Suomessa julkiseen rokotusohjelmaan kaikille ja kaiken ikäisille, mutta muistatko, milloin olet sen viimeksi saanut? Jokainen aikuinen on itse vastuussa jäykkäkouristusrokotteensa voimassaolosta.

Jäykkäkouristus on maaperästä haavoihin päätyvien Clostridium tetani -bakteerien elimistössä tuottaman hermomyrkyn aikaansaama tauti, jonka oireena on lihasten jäykkä halvaus.

Bakteerin voi saada myös lemmikin tai villieläimen puremasta, sillä se kulkeutuu maasta eläimen sylkeen.

Jäykkäkouristus johtaa melko usein hoitoyrityksistä huolimatta kuolemaan ja siksi jokainen suomalainen on oikeutettu saamaan jäykkäkouristusrokotuksen ja tehosterokotteet läpi elämänsä osana yleistä rokotusohjelmaa.

Muistatko kuitenkaan, milloin olet viimeksi saanut tehosterokotteen?

Jäykkäkouristusrokotteen tehosterokotteista ei lähetetä muistutuskirjettä tai -viestejä kotiin, vaan jokainen aikuinen on itse vastuussa siitä, että käy ottamassa tehosterokotteen terveydenhuollossa, kertoo Rokotepalvelun vastuulääkäri Jukka Vakkila.

Peruskoulu tai armeija on viimeinen etappi, sitten olet omillasi

Ensimmäiset jäykkäkouristusrokotukset annetaan vauvoille neuvolassa. Ensimmäinen tehosterokotus annetaan peruskoulussa. Tämän jälkeen jokaisen tulisi huolehtia tehosterokotteen saamisesta itse.

Varussotilaille annetaan myös jäykkäkouristusrokotteen tehoste, mutta koska kaikki eivät käy armeijaa, eivät kaikki saa sitä siinä kohtaa elämäänsä. Näin ollen tehosterokote tulisi pyytää terveydenhuollosta 25-vuotiaana, Vakkila neuvoo.

Tämän jälkeen seuraavat tehosterokotteet tulisi ottaa 25-, 45- ja 65-vuotiaana.

65 ikävuoden jälkeen tehosterokotteita annetaan useammin kuin kahdenkymmenen vuoden välein, sillä immuunivaste heikkenee ikääntymisen myötä.

Mistä voin tarkistaa, onko jäykkäkouristusrokotus voimassa?

Tieto annetusta rokotteesta löytyy siltä terveydenhuollon yksiköltä, jossa olet saanut rokotteen. Jos et kuitenkaan muista, missä rokotteen olet mahdollisesti saanut ja milloin, voi tiedon etsiminen osoittautua haasteelliseksi.

Tänä päivänä annettujen rokotteiden tiedot löytyvät Kanta-palvelusta, mutta takana on monia vuosia, jolloin potilastietokannat eivät vielä keskustelleet keskenään eli vuosien takaisten rokotusten tietoja Kannasta tuskin löytyy.

Mikäli et ole varma, koska viimeksi olet saanut jäykkäkouristusrokotteen tehosteannoksen, voit varata ajan rokotukseen terveyskeskuksestasi.

Jos tehosterokotteita annetaan turhan tiuhaan eli alle viiden vuoden välein, voivat paikallisreaktiot olla voimakkaita, mutta mitään haittaa siitä ei aiheudu, Vakkila kertoo.

Rokotteen paikallisreaktiot ovat ikään kuin sisään leivottu rokotteisin, sillä rokotuksella halutaan härnätä immuunijärjestelmää, koska halutaan herättää vaste tiettyä taudinaiheuttajaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat