Likainen haava vaatii kaksi toimenpidettä – tunnista oireet, jotka kertovat, että lääkäriin on kiire

Joka kymmenes jätti koronarokotteen ottamatta - nämä tekijät yhdistävät 10:36
KATSO MYÖS: Mikä yhdistää henkilöitä, jotka eivät ota koronarokotetta?

Likainen haava tulee puhdistaa, jottei elimistöön pääse ihovaurion kautta taudinaiheuttajia, kuten hengenvaarallisen jäykkäkouristuksen takana olevia tetanusbakteereita. THL:n asiantuntijalääkäri suosittelee lisäksi tarkistamaan rokotussuojan aina likaisen haavan yhteydessä.

Kesäriennoissa kannattaa pitää mukana haavanpuhdistustarvikkeita, sillä ulkona saatuun nirhaumaan päätyy helposti ympäristön likaa. Pahimmassa tapauksessa elimistöön pääsee ihovaurion kautta livahtamaan maaperässä ja eläinten suolistossa elelevä tetanusbakteeri. 

Bakteeri tuottaa keskushermostoon kulkeutuvaa myrkkyä ja voi aiheuttaa hengenvaarallisen taudin, jäykkäkouristuksen. Jäykkäkouristus on Suomessa erittäin harvinainen rokotteiden ja hyvän hygienian ansiosta. Satunnaiset tapaukset todetaan useimmiten juuri kesäisin.

Tartunnan voi saada esimerkiksi puutarhatöitä tehdessä tai pyöräillessä. Myös eläinten puremat, ruosteisten naulojen aiheuttamat haavat sekä rikkinäiset kukkaruukut ovat mahdollisia vaaranpaikkoja. 

– Aina likaisen haavan yhteydessä rokotussuoja on hyvä tarkastaa. Jos mitä tahansa jäykkäkouristukseen sopivaa oiretta ilmenee, on hakeuduttava hoitoon välittömästi, THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku kertoo.

Rokotussuojan tarkistamisen lisäksi likainen haava tulee pihdistaa huolella.

Jäykkäkouristuksen oireet

Tetanusbakteerin tuottama hermomyrkky aiheuttaa levottomuutta, kuumeilua ja päänsärkyä. Erityisesti jäykkäkouristukselle tyypillisiä ensioireita ovat leukojen jäykistyminen, ivallisuutta muistuttava irvistys, niskajäykkyys, epäselvä puhe ja yleinen rauhattomuus.

Taudin edetessä tilanne muuttuu uhkaavammaksi. Vartalo alkaa kouristella niin kivuliaasti ja rajusti, että hengitys voi vaarantua. Lisäksi erilaiset sydänoireet ovat yleisiä vakavassa jäykkäkouristuksessa. 

– Osittain rokotetulla jäykkäkouristus voi joskus olla paikallinen ja lihaskouristukset voivat rajoittua vammaraajaan. Paikalliseenkin tautiin liittyy kuitenkin riski taudin etenemiselle ja vaikeutumiselle, Virkku sanoo.

Vakava jäykkäkouristus vaatii pitkää sairaala- ja tehohoitoa, mutta siitä huolimatta useampi kuin joka kymmenes potilas kuolee. Menehtyminen on usein seurausta hengityshalvauksista ja sydämen toimintahäiriöistä. Vaikka taudista selviäisikin, kestää toipuminen usein kuukausia. Rajut kouristukset voivat aiheuttaa luunmurtumia ja muuttaa liikkumista jopa pysyvästi.

Suurin osa Suomessa havaituista jäykkäkouristuksista tavataan Virkun mukaan iäkkäillä ja puutteellisesti rokotetuilla henkilöillä. Jäykkäkouristusrokotus kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta aikuisten pitää huolehtia itse tehosterokotuksistaan.

– Jäykkäkouristusta ei voi itse hoitaa. Ensisijaisen tärkeää on rokotussuojasta huolehtiminen, Virkku sanoo.

Jäykkäkouristusrokotus aikuisena

Lapset ja nuoret saavat jäykkäkouristusrokotteet rutiininomaisten terveystarkastusten yhteydessä. Viimeisin tehoste saadaan 14–15-vuotiaana. Myös asepalvelukseen astuville tarjotaan jäykkäkouristusrokotusta. 

– Muuten aikuisiällä rokottautumisesta tulee huolehtia itse, erillisiä muistutuksia tai kutsua rokotukseen ei yleensä tule, Virkku toteaa.

Ensimmäinen aikuisiän jäykkäkouristusrokote suositellaan haettavaksi 25-vuotiaana. Tämän jälkeen tehosteita kaivataan 20 vuoden välein, kunnes ihminen täyttää 65 vuotta. Sen jälkeen rokote annetaan joka 10 vuosi

Uusimmat annetut rokotukset näkyvät Omakannassa Terveystiedot-osion alla olevassa Rokotukset-kohdassa. Vanhojen rokotusten kohdalla tiedot saattavat olla kiven alla, sillä ne on mahdollisesti kirjattu ainoastaan terveydenhuollon käyntien yhteydessä tallennettuihin teksteihin. Näitä tekstejä voi hakea Terveystiedot-sivun haulla tai olemalla yhteydessä hoitoyksikköön.

Mikäli viimeisimmästä jäykkäkouristusrokotteesta on kulunut yli 10 vuotta ja ihminen saa likaisen haavan, tulisi hänelle antaa uusi rokotus. Jos epäilee rokotussuojansa olevan puutteellinen, kannattaa terveydenhuoltoon olla yhteydessä aina likaisen haavan sattuessa.

Kertaalleen sairastettu jäykkäkouristus ei suojaa uudelta sairastumiselta vaan taudinkin jälkeen on tärkeä rokottautua. Jäykkäkouristus ei tartu henkilöstä toiseen, eikä muiden ottamien rokotteiden tuottama laumasuoja tuo turvaa tältä taudilta.

Juttu on uusinta heinäkuulta 2022.

Katso myös: Tiesitkö tätä lepakoista?

Tiesitkö sinä tämän lepakoista? Jyväskylän yliopiston virustutkija kertoo, miten laji levittää viruksia ja miksi sitä ei tule koskaan koskettaa 2:58
Katso myös: Virustutkija kertoo, miten lepakot levittävät viruksia ja miksi lepakkoa ei tule koskaan koskettaa.

Osittaislähteet: Terveyskirjasto, THL

Lue myös:

    Uusimmat