Onko seitsemän vuoden kriisi pelkkä myytti?

Onko seitsemän vuoden kriisi pelkkä myytti? Entä miten parisuhdekarikoista sitten selvitään? Perhe- ja parisuhdeterapeutti Kaarina Vanhanen kertoo.

Seitsemän vuoden kriisi (eng. seven year itch) on parisuhdetta ravisteleva koettelemus, jonka uskotaan iskevän siinä vaiheessa, kun yhdessä on oltu jo tarpeeksi kauan kaipaamaan villejä sinkkuvuosia ja vapaata menneisyyttä, mutta samalla pohditaan sitä, mitä annettavaa tulevaisuudella on parisuhteelle.

Onko seitsemän vuoden kriisi myytti vai onko siinä jotain tosiperää, parisuhdeterapeutti Kaarina Vanhanen?

– Parisuhteessa ongelmat voivat kasaantua ja purkautua samaan aikaan. Haasteita voi syntyä, kun suhde siirtyy uuteen kehitysvaiheeseen, mutta tärkeää on, miten niihin vastataan.

Suuri kriisi ei siis välttämättä ajoitu juuri seitsemännen vuoden paikkeille – jos minnekään – mutta sekin on mahdollista. Vanhanen korostaa, että vaikeuksista selvitään ja parhaassa tapauksessa kriiseiltä vältytään täysin, jos osataan kertoa omista tarpeistaan.

– Kriisejä on vaikeampi käsitellä, vaikka niitäkin voidaan pitää mahdollisuuksina asioiden selvittämiseen. Mitä aikaisemmin kriisin selvittäminen aloitetaan, sitä varmemmin se selviää.

Kun suhteella on ikää sen verran, että yhdessä on tullut vietettyä jo valtaosa aikuisiästä, perhe perustettu ja lapset aikuistuneet kotoaan, huomataan, onko suhdetta ravittu ja romanttisia alkuajan mielikuvia säilytetty lämmöllä. Jos toista ei ole tuettu tarpeeksi, lohdutettu ja autettu vaikeuksissa, voi tunnesuhde olla vaikea löytää.

– On kasvettu erilleen ja keskusteluyhteys on jäänyt, Vanhanen selittää.

– Nuorena kannattaa tutustua ja jutella kaikesta mahdollista. Näin vältytään väärinkäsityksiltä ja selvitään kriiseistä, terapeutti opastaa.

Lue myös:


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat