Onko rohtosi sittenkään harmiton? Muista nämä asiat lääkkeiden ja ravintolisien kanssa

Kukaan muu ei tiedä lääkekaappisi sisältöä paremmin kuin sinä itse. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tutkija ja proviisori Elina Lämsä muistuttaa asioista, jotka jokaisen tulisi huomioida käyttäessään erilaisia lääkkeitä tai ravintolisiä. 

Lääkityslista ja keskustelu 

– Ensinnäkin kaikista käytössä olevista lääkkeistä ja ravintolisistä kannattaa pitää ajantasaista lääkityslistaa. Lääkityslistalle kirjoitetaan valmisteen nimi, käytetty annos ja käyttötarkoitus. Lääkityslista kannattaa aina pitää mukana: se helpottaa asiointia apteekissa, mutta turvaa hoitoa myös akuutissa tilanteessa, jossa ei itse pysty lääkitystään kertomaan, Lämsä sanoo.

Koska kenenkään muisti ei ole aukoton ja kaikki aineet saattavat vaikuttaa toisiinsa, potilaan esittämä lääkityslista auttaa terveydenhuollon ammattilaista arvioimaan, onko lääkityksessä yhteisvaikutuksia tai onko jokin oire peräisin kenties sopimattomasta lääkityksestä. Oma lääkityslista auttaa myös lääkkeen käyttäjää tuntemaan lääkkeensä paremmin. 

Lämsä kertoo ihmisiltä usein unohtuvan, että myös harmittomiksi mielletyt ravintolisät ja rohdosvalmisteet pitää muistaa mainita. Niillä saattaa olla vaikutusta käytössä oleviin tai määrättäviin lääkkeisiin siinä, missä toisillakin lääkkeillä. 

Esimerkiksi luontaistuotekaupoissa myytävät mäkikuisma-valmisteet eivät sovi yhteen monen lääkkeen kanssa, ja kalsium saattaa estää tiettyjen antibioottien ja osteoporoosilääkkeiden imeytymisen. Keskustelu on siksi tärkeää niin vastaanotolla kuin apteekissa aina uusien valmisteiden kohdalla – olivatpa ne reseptilääkkeitä, itsehoitolääkkeitä tai ravintolisiä. 

Omat allergiat ja rajoitteet 

Jos tiedät olevasi allerginen jollekin aineelle, muista mainita se aina oma-aloitteisesti niin lääkärissä kuin apteekissakin. Vara ei venettä kaada. Jotkut allergiat saattavat olla vain epämiellyttäviä, jotkin jopa hengenvaarallisia.

Myös lääkeaineallergiat voi kirjoittaa lääkityslistalleen, jolloin terveydenhuollon ammattilainen huomaa ne siitä myös akuutissa hoitotilanteessa. 

Muista vilauttaa apteekissa myös lääkityslistaa. Farmaseutti saattaa suositella päänsärkyyn ibuprofeenia, mutta vaihtaa aineen toiseen huomattuaan listalta verenpainelääkkeen, jonka kanssa ei suositella yhdistettävän tulehduskipulääkettä. 

Henkilökohtaiset erot 

Se, mikä toimii toiselle, ei toimi välttämättä sinulle. 

– Ihmiset ovat hyvin yksilöllisiä. Lääkkeiden tai ravintolisien tarve ja soveltuvuus riippuu henkilön terveydentilasta ja esimerkiksi ruokavaliosta. Omat tarpeet ja rajoitukset kannattaa selvittää terveydenhuollon ammattilaisten kanssa keskustelemalla. Esimerkiksi vitamiinien ensisijainen lähde tulisi olla monipuolinen ruoka, joten kaikki eivät tarvitse purkista lisäravinteita, Lämsä sanoo. 

Lääkkeen vaikuttava aine, vahvuus ja oikea annostus 

Apteekissa asioidessa kannattaa muistaa, ettei lääkkeen nimi kerro välttämättä vaikuttavaa ainetta, vaan se pitää tavata pakkauksesta. Eri valmistajat myyvät samaa vaikuttavaa ainetta omilla nimillään.

Lisäksi lääkkeet saattavat olla eri vahvuisia. Oikea tuote löytyy farmaseutilta kysymällä, kunhan muistaa tiedottaa omista allergioistaan ja jo valmiiksi käytössä olevista valmisteista. Samalla selviää, jos tietyt aineet eivät sovi yhteen. 

Kannattaa myös muistaa, että vaikka ei käyttäisi säännöllisesti mitään reseptilääkkeitä, itsehoitolääkkeidenkin puolella on haitallisia yhdistelmiä. Ne kannattaa tarkistaa aina apteekista. Esimerkiksi ibuprofeenia ja asetyylisalisyylihappoa sisältäviä valmisteita ei pidä käyttää päällekkäin säryn tai flunssan oireiden lievittämiseen. 

***

Nämä ensiaputarvikkeet mökille ja matkalle mukaan 10:00

Lue myös:

    Uusimmat