Suunnitteilla mökin ja kodin lääkekaapin päivitys? Muista nämä rajoitukset

Apteekista ei voi hamstrata itsehoitolääkkeitä kotiin vietäväksi mielin määrin, sillä kaikkia reseptivapaasti myytäviä lääkkeitä koskee enimmäismäärärajoitukset.

Tiesitkö, ettet voi ostaa esimerkiksi ibuprofeenia ilman reseptiä yli 30 tablettia kerralla? Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos olet aikeissa täydentää esimerkiksi mökin sekä kodin lääkekaappia samalla apteekkireissulla. 

Eikä rajoitus koske vain särkylääkkeitä vaan kaikkia itsehoitolääkkeitä.

Myyntirajoitukset tai enimmäismyyntirajoitukset koskevat ihan kaikkia itsehoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ja ne pohjautuvat lääkevalmisteen myyntilupaan, jossa on määritelty lääkkeen suurin sallittu pakkauskoko itsehoidossa, kertoo apteekinhoitaja, proviisori Hanna Ylä-Rautio Yliopiston apteekista.

Ylä-Raution mukaan myyntirajoitusten merkitys korostuu tiettyjen lääkkeiden kohdalla.

Kipulääkkeet, yskänlääkkeet, närästyslääkkeet ja muut vatsalääkkeet ovat sellaisia, joita asiakkaat usein tahtoisivat ostaa isompia määriä kerralla.

Ylä-Rautio muistuttaa, että itsehoitolääkkeet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön ja jos lääkkeen tarve jatkuu yhtä kyytiä niin kauan, ettei suurin pakkauskoko riitä, täytyy oireiden syy selvittää lääkärin pakeilla.

Farmaseutti voi antaa poikkeusluvan

Ylä-Rautio kertoo, että farmaseuttista harkintaa käyttäen voi toisinaan olla mahdollista poiketa viranomaisten asettamista itsehoitolääkkeiden enimmäismyyntirajoituksista.

Aika tyypillinen on tilanne, jossa on iso perhe, jossa kaikki ovat sairastuneet yhtä aikaa. Silloin lääkkeitä on mahdollista ostaa enemmän kerralla. Farmaseutti varmistaa kuitenkin lääkkeiden turvallisen käytön muun muassa siten, että eri ikäisille ja kokoisille lapsille myydään eri vahvuista särkylääkettä kuin perheen aikuisille.

Myös tilanteessa, jossa asiakas ostaa lääkkeitä esimerkiksi mökille ja kotiin, on mahdollista joustaa rajoituksista.

Mutta farmaseutin on aina varmistettava ensin, että asiakas osaa käyttää lääkkeitä oikein ja turvallisesti.

Tämän verran tulehduskipulääkettä, närästyslääkettä tai yskänlääkettä voit ostaa kerralla

Ibuprofeenia saa ostaa kerralla 400 mg vahvuudessa 30 tablettia, ketoprofeenia 25 mg vahvuudessa 15 tablettia ja asetyylisalisyylihappoa 500 mg yhden 100 tabletin pakkauksen.

Jos tulehduskipulääkkeet sisältävät keskenään kahta eri vaikuttavaa ainetta, voi molempia lääkkeitä ostaa samalla kerralla. 

Eli voit esimerkiksi ostaa samaan aikaan 30 tablettia ibuprofeenia 400 mg vahvuisena ja ketoprfeenia 25 mg vahvuisena 15 tablettia.

Kahta tulehduskipulääkettä ei kuitenkaan suositella samaan aikaan käytettäväksi. Samanaikainen käyttö ei lisää lääkkeiden tehoa, mutta lisää muun muassa ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia huomattavasti, kertoo Ylä-Rautio.

Yskänlääkettä saa ostaa vain yhden pullon kerrallaan ja esimerkiksi pantopratsolia ja esomepratsolia sisältävää närästyslääkettä voi ostaa kerralla 20 mg vahvuutta yhden 14 tabletin pakkauksen. 

Katso myös video: Onko kesällä parempi juoda mietoja alkoholijuomia kuin tiukkoja?

Onko kesähelteellä parempi juoda kevyempiä alkoholijuomia? 1:07
Ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen kertoo, kumpi on parempi valinta terveydelle kesällä, tiukat vai miedot alkoholijuomat.

Lue myös:

    Uusimmat